Jelka Jovanović: Oluja u srcima
05.08.2020 Beograd

Jelka Jovanović: Oluja u srcima

Jelka Jovanović: Oluja u srcima
Milošević u Kninu posle četvrt veka od krvavog progona srpskog naroda iz Krajine!

Naravno, ne “onaj” Milošević, Slobodan, koji je u sadejstvu sa hrvatskim pandanom Franjom Tuđmanom, uz voljno i vojno sasluženje sledbenika, ali i dela međunarodne zajednice, najveći krivac za stradanja svih ljudi na prostoru SFRJ devedesetih, već jedan drugi Milošević, Boris, predsednik Srpskog nacionalnog vijeća, funkcioner SDSS-a i potpredsednik Vlade Hrvatske kao predstavnik manjina, zadužen za ljudska i manjinska pitanja. Izvesno teška odluka Miloševića da 5. avgusta ide na državno obeležavanje vojno-policijske akcije „Oluja“ – tokom koje je proterano četvrt miliona Srba, bezmalo 2.000 stradalo, a više od 1.000 nestalo – uspela je u onome što ni tokom rata ni tokom mira nikome nije pošlo za rukom; da ujedini oponente sa desna i iz centra, a poprilično i tzv. leve, podjednako u Srbiji i Hrvatskoj.

Srazmerno je lako razumeti ljude koji su se mučno probijali od Knina do Srbije praćeni kišom kuršuma, artiljerijom i avionskim bombama i leševima. Puni su srdžbe jer ni ovde nisu dočekani raširenih ruku, pa su mnogi otišli put sveta, brojni su preminuli bez doma, a njihovi potomci ostali bez zavičaja, nekako suvišni svima i svuda, najviše tamo i ovde. Već samo podsećanje na tragični zbeg njima ne može biti drago, čak i kada znaju šta je sve prethodilo tim danima smrti i bola. Takođe, u istoj meri je razumljivo i ponašanje tadašnjih hrvatskih domoljuba kojima su teškom propagandnom artiljerijom – ubitačnom kao što je i ovdašnja – tamošnji Srbi dočarani kao jedini problem na putu nezavisnosti Hrvatske i koji, u ime tog cilja, nisu štedeli ništa sem svoje ljudskosti.

U njihovim srcima „Oluja“ i dalje tutnji, održavana obostranom mržnjom iako se činjenice ne mogu promeniti; Hrvatska jeste odgovorna za etničko čišćenje i nema sumnje da su u temelje Republike Hrvatske hotimice ugrađene kosti pobijenih; podjednako kao i onih koji su pali za taj ideal. Pri čemu niko nema prava da između žrtava i počinilaca, zbega i progonitelja, stavlja znak jednakosti. Ne može se, uz svu idealizaciju, promeniti ni fakat da su krajiški Srbi hteli i bili podstaknuti da rastaču Hrvatsku na isti način na koji je rastakana Jugoslavija, a kada to nije uspelo, naprosto su izbrisani iz sećanja i planova huškača.

No, deo Srba, uprkos svemu, ostao je u Hrvatskoj, neki su se posle Golgote vratili, tamo su i manjina su. Među njima je i Boris Milošević, jedan od mnogih s teškom porodičnom dramom iz „Oluje“. Malo olakšanje za njega je što ovaj 5. avgust zbog korone neće biti pompezan kao raniji, ali manja gužva učiniće ga vidljivijim. Baš kao što će vidljiviji biti njegov kolega iz Vlade branitelj Tomo Medved i predsednik Hrvatske Zoran Milanović na komemoraciji srpskim žrtvama u Gruboru. I Milošević i Medved, a s njima i šef Vlade Andrej Plenković, kao i Milanović – koji ne ide u Knin zbog oznaka HOS-a i majica “Za dom spremni” – u ovom trenutku su manjina. Očito nepoželjna, ali uprkos i unatoč oštrim reakcijama i osudama, daleko je od neželjene jer je jedino pomirenje uz sećanje zalog života bez rata. Ko to ne shvata, spreman je na nove oluje.
 

autor: IG izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dimitrije Boarov: Simbolično torpedovanje Dimitrije Boarov: Simbolično torpedovanje

  Ovo što sada gledamo pokazuje da se Aleksandar Vučić trudi da prikaže da se kod Donalda Trampa zapravo ništa bitno nije dogodilo, što je u suprotnosti s navodno “istorijskim karakterom” dogovora sa SAD, kako je to “pismo o namerama”, koje je sa SAD pompezno potpisano, kvalifikovala sama provladina štampa.

 • Vladimir Gligorov: Drugi kvartal u Srbiji, reforme u Crnoj Gori Vladimir Gligorov: Drugi kvartal u Srbiji, reforme u Crnoj Gori

  Srpska privredna politika sve se više oslanja na državna ulaganja i potrošnju, što je verovatno suprotno od pravca kojim bi trebalo da ide.

 • Dimitrije Boarov: Mladi lideri Dimitrije Boarov: Mladi lideri

  Među mladim ljudima ima rođenih lidera i vrednica, ali se ovo društvo u promovisanju ličnosti ne vodi fundamentalnim već uglavnom političkim kriterijumima.

 • Nadežda Gaće: 30. avgust Nadežda Gaće: 30. avgust

  Tridesetog avgusta 1963. Hruščov i Kenedi su uspostavili “crveni telefon” u strahu od nuklearnog rata, i time započeli eru, doduše neiskrene, međusobne saradnje dva suštinski suprotna koncepta upravljanja supersilama, koji su se jasno odslikali i na globalna kretanja.

 • Momčilo Pantelić: Porodična politika Momčilo Pantelić: Porodična politika

  Distancirajte se! Ova antipandemijska zapovest mnoge od nas primorala je na svakojaka odricanja, ali retko koga toliko da se odrekne radnog mesta i raskine poslovnu vezu uprkos nepomućenom, čak maksimalizovanom uzajamnom poverenju.

 • Dimitrije Boarov: Privreda u raljama politike - i obrnuto Dimitrije Boarov: Privreda u raljama politike - i obrnuto

  Srbija je, boreći se da reši pitanje krupnih državnih firmi, preko “strateškog političkog partnerstva” uspela da privuče strane investitore, ali se tako uplela u složenu matricu geopolitičkih odnosa, zbog čega je sada u poziciji da bilo kakve promene srpske spoljne politike mogu imati veoma visoku ekonomsku cenu.

 • Momčilo Pantelić: Po nizbrdici ka vrhu Momčilo Pantelić: Po nizbrdici ka vrhu

  Kad bi se sa stihom Branka Miljkovića “ubi me prejaka reč” bar donekle poistovetili i političari, mnogi među njima već ne bi bili među nama. U ovdašnjoj verbalnoj tiraniji, uglavnom odozgo nadole, ispraćaja na onaj svet bilo bi napretek, a ovih dana, začudo, i u savremenoj, a sve više “balkanizovanoj” Americi.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side