Dimitrije Boarov: Mladi lideri
04.09.2020 Beograd

Dimitrije Boarov: Mladi lideri

Dimitrije Boarov: Mladi lideri
Među mladim ljudima ima rođenih lidera i vrednica, ali se ovo društvo u promovisanju ličnosti ne vodi fundamentalnim već uglavnom političkim kriterijumima.

Odmarajući se u zabiti Stare planine, imao sam sreću da upoznam mladog ekonomistu iz Knjaževca koji ispod vrha Midžor nudi uslugu koju je nazvao “Offroad vikend avantura”, to jest nudi da vas po prihvatljivoj ceni proveze svojim malim džipom šumskim stazama i bogazama do sela Topli do (sada već poznatog po otporu seljana gradnji minihidroelektrana), zatim do prelepog Piljskog vodopada, pa Mrtvačkog mosta, Zavojskog jezera i nazad preko sela Zaskavica do hotela ispod Babinog zuba.

Kada sam pokušao da ugovorim tu vožnju za neki radni dan, objasnio mi je da to nije moguće jer je stalno zaposlen u jednoj banci. Na moju opasku – zar mu nije žao da vikende provodi radeći dodatni posao – on mi je odgovorio da on radi još niz stvari. Ima mali višnjik, na kojem je ove godine imao lep, prvoklasan rod, ali je od tih višanja zaradio četiri puta manje od zakupca koji je kamion gajbi odmah izvezao negde u Bosnu. Zatim on i njegova supruga iznajmljuju turistima dva apartmana u blizini poznatog skijališta i letovališta na Jabučnom ravništvu, a to podrazumeva i stalno domaćinstvo gostima. Kada sam ga nešto kasnije, truckajući se zemljanim i kamenim putevima Stare planine pitao ko mu održava džip, odgovorio mi je da to čini sam, noću jer je stari auto-krosista. Uostalom, rekao mi je, serijsko vozilo te staze ne bi ni moglo da izdrži, pa je sam promenio donji postroj.

Na kraju “offroad” vožnje koja mi je protresla svaku koščicu, pitao sam tog mladog čoveka koji mu je životni plan, pošto ima i dvoje dece. Pa, rekao mi je, plan mi je da nešto zaradim i preživim koliko-toliko ugodno i bezbedno, te da izvedem decu na životni put. Na dodatno pitanje rade li i njegovi generacijski prijatelji toliko, odgovorio mi je da to baš i nije slučaj. Kad smo se razišli, pomislio sam da su moje predstave o razmaženosti i lenjosti mlade generacije pretežno pogrešne i stekao sam uverenje da među mladim ljudima ima rođenih lidera i vrednica, ali da se ovo društvo u promovisanju ličnosti ne vodi fundamentalnim već uglavnom političkim kriterijumima.

Kad sam se vratio u hotel, opet slučaj, primetio sam da se u jednoj sali održava skup organizacije SMP, koja je na dvodnevni seminar okupila studentske lidere, to jest studente koji su angažovani kao funkcioneri u raznim univerzitetskim ili obrazovnim institucijama. Bilo je među njima i onih u sakoima (u jednom planinskom hotelu), ali i ženskih lidera s veoma visokim potpeticama. I svi su dobili i famozne “kese s materijalom”, s kojima su se motali po hodnicima. Posle sam na telefonu video i agencijski izveštaj o ovom skupu, koji je neki kolega nazvao “skupom mladih lidera” koji su razmatrali kako da širim znanjima doprinesu uspehu svoje sredine i, dakako, kako da izgrade svoje karijere. Bez zlobe, palo mi je na pamet da sam upravo tog dana ja, moguće, imao boljeg predavača i prezentera na temu “kako uspeti” u onom džipu kojim sam se pentrao po brdima Stare planine.

Kad je već reč o “liderskim skupovima”, hajde da na kraju spomenem i “liderski panel” 15. Bledskog strateškog foruma, na kojem je, usred mnogobrojnih obaveza, stigao da učestvuje i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, pored premijera Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Poljske i Češke. Vučić je tamo istakao da “Srbija pripada Evropi i da nam je potrebna Evropa, uključujući sve što ste danas rekli oko evropskih vrednosti i efikasnog i nezavisnog pravosuđa”, a zatim je zatražio “poštovanje srpskog naroda” koji nije baš entuzijastičan prema EU.

Problem s nezavisnom pravosuđem je stari, a pitanje “poštovanja srpskog naroda” je bizarno. Doista, ko to ne poštuje srpski narod.

autor: IG izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Jelka Jovanović: Ko menja predsednika? Jelka Jovanović: Ko menja predsednika?

  Pitanje iz naslova zvuči besmisleno, posebno onima koji se rukovode mišlju “Vučić nezamenjivi”, ali je logično.

 • Mijat Lakićević: Avioni, milioni Mijat Lakićević: Avioni, milioni

  Para ima, ima li pameti? Tako je glasio naslov teksta od pre nekoliko brojeva (NM 481) nakon što je Aleksandar Vučić izjavio kako država nema “ćup s parama” i “ne može da obezbedi još novca za pomoć privredi”.

 • Dimitrije Boarov: Nova ili stara vlada Dimitrije Boarov: Nova ili stara vlada

  Čini se da Vučić najviše zazire od “razdvajanja gaća” od naslednika Miloševićeve ideologije i politike, okupljenih oko Ivice Dačića.

 • Jelka Jovanović: Oluja u srcima Jelka Jovanović: Oluja u srcima

  Milošević u Kninu posle četvrt veka od krvavog progona srpskog naroda iz Krajine!

 • Vladimir Gligorov: Ulice i spomenici Vladimir Gligorov: Ulice i spomenici

  Zemlja propada otkad su ljudi koji su na vlasti u Srbiji počeli da je oslobađaju od Jugoslavije, a oni idu iz političkog uspeha u uspeh. Evo sada epidemije i njene zloupotrebe, a vlasti nikada više. Kako? Tako što će se građani pretvoriti u navijače

 • Nadežda Gaće: Nepoverenje kao društvena konstanta Nadežda Gaće: Nepoverenje kao društvena konstanta

  “Paradoksalno je da je demokratizacija društva dovela do smanjenja poverenja u demokratske institucije”, jedna je od uvodnih rečenica Ivana Krastava u knjizi “S verom u nepoverenje”, koja je štampana 2013. Izdvojiću samo još dve rečenice iz tog uvoda “da građansko nepoverenje kada prekorači određeni prag slabi poziciju građana” i citata Semjuela Džonsa: “Bolje je nekada biti prevaren nego uopšte ne verovati”.

 • Vladimir Gligorov: Sada Belorusija Vladimir Gligorov: Sada Belorusija

  Lukašenko će najverovatnije biti prepušten sudbini. O čemu bi valjalo da razmišljaju ruski klijenti na Balkanu.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side