Pompeo: Građani Hrvatske uskoro bez viza za SAD
02.10.2020 Beograd

Pompeo: Građani Hrvatske uskoro bez viza za SAD

Pompeo: Građani Hrvatske uskoro bez viza za SAD Foto: Beta/Hina/Damir Senčar
Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je danas u Dubrovniku da će građani Hrvatske uskoro moći da putuju u SAD bez viza.

Upitan kada će biti potpisan ugovor o bezviznom režimu za hrvatske građane, tzv. "visa-waiver" program, Pompeo je za agenciju Hina rekao da se nada da će se to dogoditi "vrlo brzo" i to "u narednim mesecima".

"Još ima posla, mora se rešiti papirologija, administrativne stvari, neke treba da učinimo mi, neke su na hrvatskom vođstvu", rekao je Pompeo koji je danas u Dubrovniku razgovarao sa premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom spoljnih poslova Gordanom Grlićem-Radmanom.

On je dodao da se na tome "već dugo radi" i da smatra da su "sve prepreke rešene".

Pompeo je takođe rekao da SAD traže da Hrvatska strateške projekte ne daje u ruke Kinezima, jer nacionalna sigurnost mora da bude prioritet i ne sme biti ugrožena.

Američki državni sekretar boravi u jednodnevnoj poseti Hrvatskoj kao najviši funkcioner američke administracije otkad je Donald Tramp predsednik. Prethodno je u Hrvatskoj 2012. bila Hilari Klinton.

Evropska komisija od SAD je još 2014. tražila da ukine vize za Hrvatsku i još nekoliko članica EU čiji su građani tada još morali da imaju taj dokument za ulazak u SAD.

Tema susreta američkog državnog sekretara i hrvatskih zvaničnika bilo je i izbegavanje dvostrukog oporezivanja, kao i kupovina američkih borbenih aviona F-16.Pompeo i Plenković i o borbenim avionima F-16

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je danas u Dubrovniku da je jedna od tema razgovora sa hrvatskim zvaničnicima bila kupovina američkih borbenih aviona F-16, ali da je reč o "suverenoj odluci" Hrvatske.

"Ne sumnjm da će hrvatska vlada doneti dobru odluku. Mi ćemo ponuditi povoljne finansijske uslove", rekao je Pompeo na zajedničkoj konferenciji za novinare s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Plenković je s druge strane rekao da je na sastanku "spomenuto" pitanje borbenih aviona i da "traje" proces izbora ponude, među četiri koje su stigle – SAD, Francuske, Izraela i Švedske.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je juče da hrvatski zvaničnici ne treba da razgovaraju s Pompeom o avionima budući da su ponude otvorene i to bi se smatralo pritiskom. On je ocenio da Pompeo dolazi u Hrvatsku uoči američkih izbora da bi probao da joj "uvali" F-16.

Američki državni sekretar rekao je na konferenciji za novinare da je s hrvatskim zvaničnicima razgovarao o nizu tema, poput ukidanja američkih viza za hrvatske građane i dodao da su SAD opredeljene za nastavak saradnje, kao i da je uveren da će "to biti rešeno".

Hrvatski premijer Plenković izjavio je da je Hrvatska proteklih godina radila da stekne preduslove za to i da se nada da će u SAD to videti i ukinuti vize.

"Verujemo da smo ove godine prvi put ispod tri odsto odbijenih zahteva", rekao je Plenković.

On je naveo da je s Pompeom razgovarao o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

"Što se tiče naše politike prema jugoistoku Evrope, ona se temelji na dva pravca jedan je stabilnost i sigurnost svih država u okruženju, a drugi je podrška Hrvatske reformskim procesima i približavanju svih država našeg susedstva, koje to žele, prema NATO", naglasio je hrvatski premijer.

Što se tiče BiH, on je rekao da se Hrvatska zalaže za punu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda.

Američki državni sekretar boravi u jednodnevnoj poseti Hrvatskoj u sklopu evropske turneje. On je najviši funkcioner američke administracije u poseti otkad je Donald Tramp predsednik. Prethodno je u Hrvatskoj 2012. bila Hillary Clinton.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side