BiH traži pomoć EU i IAEA zbog planova Hrvatske o odlaganju nuklearnog otpada
21.09.2020 Beograd

BiH traži pomoć EU i IAEA zbog planova Hrvatske o odlaganju nuklearnog otpada

BiH traži pomoć EU i IAEA zbog planova Hrvatske o odlaganju nuklearnog otpada Foto: AP/Ronald Zak
Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković je danas upozorila da bi izgradnjom odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori Hrvatska ugrozila prava BiH i živote njenih građana koji žive uz reku Unu.


Ministarstvo spoljnih poslova BiH je saopštilo da je Turković o spornoj izgradnji odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori govorila na 64. zasedanju Generalne skupštine Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), u Beču.

Ona je kazala da bi taj projekt, ako bi se realizovao na samoj granici s BiH što Hrvatska planira, ugrozio živote do 300.000 ljudi.

"Ta potencijalna lokacija za nuklearni otpad preti curenjem u podzemne vode koje se ulivaju u reku Unu, na koju se stanovništvo severne BiH egzistencijalno oslanja", navela je ministarka.

Uz to, rekla je ona, "Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH smatra da predloženo mesto na Trgovskoj gori predstavlja visok rizik zbog potencijalnih zemljotresa, klizišta i poplava. Seizmička područja poput ovog ne zadovoljavaju međunarodne standarde za izgradnju takvih postrojenja za nuklearni otpad", kazala je Turković.

Šefica bosanskohercegovačke diplomatije je zatražila pomoć EU i Međunarodne agencije za atomsku energiju "da bi pomogli Hrvatskoj da nađe sigurno i prikladno mesto za svoj nuklearni otpad".

Najava izgradnje odlagališta nuklearnog otpada u krugu bivše kasarne "Čerkezovac" na Trgovskoj gori, godinama je povod za negativne reakcije u BiH.

Vlasti te zemlje ocenjuju da bi skladištenje otpada u blizini reke Une predstavljalo "ekološku bombu", jer je, kako se navodi, tlo na Trgovskoj gori porozno i nestabilno i zato neprikladno za skladištenje.

Izradnji se protive i vlasti hrvatske opštine Dvor.

Po nacionalnom programu sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorišćenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, koji je Vlada Hrvatska donela krajem 2018, Trgovska gora i Čerkezovac predviđeni su kao lokacija za dugoročnog skladištenje tog otpada. Tu bi se skladištili nisko i srednjeradioaktivni otpad iz nuklerane centrale "Krško" i "institucionalni radioaktivni otpad" nastao na području Hrvatske.

Sada je u toku izrada projektne dokumentacije, sigurnosnih studija i studije uticaja na okolinu.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side