Uhapšeno šest članova kalabrijske mafije u međunarodnoj operaciji
24.07.2020 Beograd

Uhapšeno šest članova kalabrijske mafije u međunarodnoj operaciji

Uhapšeno šest članova kalabrijske mafije u međunarodnoj operaciji Foto: pixabay.com
Šest članova moćne kalabrijske mafije Ndrangeta uhapšeno je u Albaniji, Argentini i Kostariki u zajedničkoj operaciji sa italijanskim vlastima, posredstvom Interpola, saopštila je danas ta međunarodna agencija za policijsku saradnju.

Operacija koju je vodila italijanska policija uz podršku mreže Interpola i deset drugih zemalja članica dovela je 21. jula do hapšenja troje begunaca povezanih sa Ndrangetom u Buenos Ajresu i istovremeno jednog u Tirani. Dan kasnije peti član mafije je uhapšen u Kostariki, a šesti je bio uhapšen u Albaniji u maju.

Osumnjičeni su povezani s klanom Beloko, u primorskom gradu Đoja Tauro u Kalabriji, i bave se uvozom kokaina.

Među uhapšenim u Argentini je Ferdinando Sarago, blizak saradnik te organizacije koji je često putovao u Latinsku Ameriku i Đovani di Pjetro, poznat i kao Masimo Pertini, koji se smatra ključnim učesnikom u trgovini drogom između ta dva kontinenta.

Di Pjetro je 1978. bio umešan u otmicu Franca Trovata, sina industrijalca koji je umro u pokušaju bekstva posle 21 dana zatočeništva.

Franko D'Agapiti, uhapšen u letovalištu u Kostariki, smatra se predstavnikom porodice Beloko u toj centralnoameričkoj zemlji.

Hapšenjima se došlo do 400 kilograma kokaina, 30 kilograma smole kanabisa i 15 kilograma trave kanabisa, kao i do jedne automatske puške, dva poluautomatska pištolja, prigušivača i municija, navodi Interpol.

"Ndrangeta predstavlja pretnju koja je tiho zagadila ekonomiji više od 30 zemalja širom sveta. Jedini način da joj se suprotstavi je efikasnija svetska saradnja", rekao je Vitorio Rizi, direktor italijanske policije za borbu protiv kriminala, naveo je Interpol.

Ta organizacija važi za najsnažniji deo italijanske mafije, ispred sicilijanske Koza Nostre i napolitanske Kamore, zahvaljujući trgovini kokainom. Zasnovana na porodičnoj strukturi, nastala je u siromašnoj Kalabriji, na krajnjem jugu italijanskog poluostrva, ali je postala uticajna na severu i u drugim regionima sveta. Prema stručnjacima ona je jedina mafija prisutna na svim kontinentima.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side