Kancelar Kurc: Otkazan godišnji bal u bečkoj Operi zbog koronavirusa
23.09.2020 Beograd

Kancelar Kurc: Otkazan godišnji bal u bečkoj Operi zbog koronavirusa

Kancelar Kurc: Otkazan godišnji bal u bečkoj Operi zbog koronavirusa Foto: PrntScr / You Tube
Čuvenog godišnjeg bala u bečkoj Operi neće biti idućeg februara zbog koronavirusa, objavila je danas austrijska vlada.


Taj bal koji u raznim oblicima postoji još od 1814. godine, kada je uveden radi razonode aristrokratije tokom Napoleonovih ratova, prethodni put je bio otkazan 1991. godine, zbog Zalivskog rata.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc je novinarima posle sednice Vlade danas saopštio da bi "zbog zdravstvene situacije bilo neodgovorno prirediti Bal kao obično", prenela je agencija AFP.

Taj bal koji je trebalo da bude 11. februara, jedan je od najvažnijih mondenskih godišnjih skupova evropske političke, ekonomske i umetničke elite.

Od 1987. godine su ga pratile levičarske demonstracije "Opernbaldemo", protiv vrste kapitalizma koju predstavljaju, kako demonstranti vide, mnogi iz elite koji su na Operskom balu.

Državni sekretar za kulturu Andrea Majer rekao je da je za godišnji bal potrebna duga prirpema, ali da zbog pandemije ne može da se kaže ni da li bi uopšte bilo moguće okupiti 7.000 ljudi da bi plesali.

Početkom ovog meseca je znameniti bečki Hotel Zaher, gde se zvanice tradicionalno okupljaju pred početak balske večeri u Operi, objavio da otpušta četvrtinu zaposlenih - stotinu ljudi, zbog ovogdišnjeg pandemijom izazvanog nedolaska njegove svetske klijentele.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Rak – bolest nestabilnosti genoma Rak – bolest nestabilnosti genoma

    Evolucija adaptira sve što postoji u korist preživljavanja, bez razmatranja dugoročnih posledica. Genetska oštećenja su uključena u signalne sisteme ćelija, gde regulišu metabolizam, ćelijsku aktivnost i mnoge druge procese. Deo rakova i samog procesa starenja je nusprodukt činjenice da evolucija nije imala bolje osnove za gradnju signalnih sistema

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side