Evropski sud poništio sporazum EU-SAD o razmeni ličnih podataka
16.07.2020 Beograd

Evropski sud poništio sporazum EU-SAD o razmeni ličnih podataka

Evropski sud poništio sporazum EU-SAD o razmeni ličnih podataka Foto: AP/Geert Vanden Wijngaert
Evropsko pravosuđe poništilo je danas ključni sporazum o razmeni ličnih podataka između EU i SAD, nazvan "Štit privatnosti" (Privacy Shield) zbog rizika po bezbednost tih podataka.


Tu odluku je kao pobedu pozdravio austrijski advokat Maks Šrems (Max Sćrems) koji se bori za zaštitu podataka i stoji iza tužbe protiv Fejsbuka. On je na Tviteru podsetio da je još 2015. poništen sličan sporazum EU i SAD.

Evropski sud pravde ocenio je u odluci da "Štit privatnosti" omogućava "mešanje u osnovna prava ljudi čiji se podaci dostavljaju" SAD, jer američke vlasti mogu da imaju pristup tim podacima.

"Ova odluka stvara pravnu nesigurnost za hiljade malih i velikih kompanija sa obe strane Atlantika koje se oslanjaju na 'Štit privatnosti' za svakodnevni prenos komercijalnih podataka", reagovao je Aleksandar Rur (Roure) iz briselskog ogranka udruženja za kompjutersku i telekomunikacionu industriju (ČIA).

On očekuje da će evropski i američki zvaničnici "brzo pronaći trajno rešenje, u skladu sa evropskim pravom".

Sud u Luksemburgu je, međutim, ocenio valjanim drugi mehanizam za prenos podataka iz EU u ostatak sveta, "standardne ugovorne klauzule", model ugovora koji je definisala Evropska komisija, a koji svaka kompanija može da koristi za izvoz podataka, na primer ka filijali, matičnoj kući ili trećem licu.

Evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders je pre odluke suda rekao Frans presu da Komisija ima već nekoliko scenarija.

"U zavisnosti od sadržaja odluke, videćemo koje ćemo već pripremljene alatke koristiti za konsolidaciju osnovnih prava i proveriti da li zaštita koju daje EU ide sa podacima", objasnio je on.

SAD su saopštile da su "duboko razočarane" odlukom suda u Luksemburgu.

Vašington će nastaviti da radi sa Evropskom komisijom i detaljno će proučiti tu presudu kako bi se shvatile sve njene konkretne posledice, rekao je sekretar za trgovinu Vilbur Ros.

"Nadamo se da ćemo uspeti da ograničimo negativne posledice po transatlantske ekonomske odnose, vredne 7.100 milijardu dolara, i koji su od vitalnog značaja za naše građane, preduzeća i vlade", rekao je Ros.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Rak – bolest nestabilnosti genoma Rak – bolest nestabilnosti genoma

    Evolucija adaptira sve što postoji u korist preživljavanja, bez razmatranja dugoročnih posledica. Genetska oštećenja su uključena u signalne sisteme ćelija, gde regulišu metabolizam, ćelijsku aktivnost i mnoge druge procese. Deo rakova i samog procesa starenja je nusprodukt činjenice da evolucija nije imala bolje osnove za gradnju signalnih sistema

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side