Evropski parlament preti blokadu dugoročnog budžeta EU
23.07.2020 Beograd

Evropski parlament preti blokadu dugoročnog budžeta EU

Evropski parlament preti blokadu dugoročnog budžeta EU Foto: pixabay.com
Evropski parlament preti da blokira dogovor o dugoročnom budžetu EU koji je evropska 27-orica postigla na maratonskom samitu ako ne bude "poboljšan", ukazujući u danas izglasanoj rezoluciji pre svega na predviđene "rezove".

U tekstu rezolucije usvojene sa 465 glasova za (150 protiv i 67 uzdržanih) Evropski parlament "osporava" budžet u njegovom "sadašnjem obliku" i upozorava da je spreman da odbije da da svoje odobrenje dok se ne nađe "zadovoljavajući dogovor".
 

Parlament treba do kraja godine da glasa o budžetu Unije za 2021-2027 godinu.

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli kritkovao je juče smanjenja sredstava za ključne programe u dugoročnom budžetu koji su 27 vođa EU odobrili na maratonskom samitu ove nedelje.

Sedmogodišnji budžet vredan 1.074 milijardi evra ispregovaran je zajedno sa paketom za ekonomski oporavak od 750 milijardi evra koji treba da pomogne zemljama Unije da se povrate iz recesije izazvane pandemijom koronavirusa.

Budžet i fond za oporavak mnogi lideri pozdravili su kao "istorijski" trenutak za Evropu, ali izaziva brigu među poslanicima EP koji konačno treba da odobre budžetske promene.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side