Državni branilac traži od suda da se odbije zahtev za promenu statusa Aja Sofije
02.07.2020 Ankara

Državni branilac traži od suda da se odbije zahtev za promenu statusa Aja Sofije

Državni branilac traži od suda da se odbije zahtev za promenu statusa Aja Sofije Foto: Beta/AP/Emrah Gurel
Turski državni branilac danas je predložio Državnom veću, najvišem administrativnom sudu Turske, da odbije zahtev grupe koja traži da se istorijska građevina Aja Sofija ponovo pretvori u džamiju.


Lokalni mediji preneli su da je danas pred Državnim većem saslušan advokat grupe koja traži da se ona pretvori u džamiju.

On je tvrdio da je Aja Sofija privatno vlasništvo sultana Mehmeda II koji je osvojio Istanbul, i zatražio da se poništi odluka Saveta ministara iz 1934. godine kojom je ova znamenitost pretvorena u muzej, prenosi novinska agencija Anadolu.

Sudski branilac je predložio da se predlog odbaci navodeći da je odluka iz 1934. zakonita.

On je takođe tvrdio da je odluka o ovom istorijskom nasleđu na Vladi.

Odluka se očekuje najkasnije u roku od dve nedelje.

Aja Sofija je bila glavna hrišćanska crkva u Vizantiji pre nego što je pretvorena u džamiju posle osmanskog osvajanja Carigrada, odnosno Istanbula.

Mustafa Kemal Ataturk, osnivač moderne turske republike, pretvorio ju je u muzej koji svake godine privlači milione turista.

Status Aje Sofije trenutno je tema rasprave nacionalista, konzervativaca i verskih grupa u Turskoj koje vrše pritisak da se ona opet pretvori u džamiju, i onih koji veruju da bi ona, kao deo zaštićene, svetske baštine na listi UNESKA trebalo da ostane muzej koji ističe status Istanbula kao mosta između kontinenata i kultura.

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je Tursku da sačuva status muzeja Aja Sofije u Istanbulu.

Susedna Grčka, čiji uticajan deo društva čine proterani žitelji Istanbula i njihovi potomci, a Carigrad je deo grčkog nacionalnog identiteta, u nekoliko navrata je negodovala zbog najava promene statusa Aja Sofije i zahtevala da se njen status istorijskog spomenika mora zadržati.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side