Život i ljudi

0

Lopovi ukrali glavu nosoroga iz muzeja

Autor: AS

Izvor: Tanjug/Novi magazin

Lopovi ukrali glavu nosoroga iz muzeja

Ovo je prvi put da je briselski Prirodnjački muzej opljačkan, čime se našao na listi sve većeg broja muzeja u Evropi, koji su mete napada lopova u potrazi sa rogovima nosoroga, koji na crnom tržištu mogu dostići cenu od više desetina hiljada evra.

Europol sumnja da iza krađe stoji irska organizovana kriminalna grupa, koja se sumnjiči za niz pljački ne samo muzeja, već i zooloških vrtova, aukcijskih kuća, antikvarnica i privatnih kolekcija širom Evrope u poslednjih 18 meseci.

Iz Skotland jarda tvrde da krađe po muzejima podstiče porast vrednosti rogova nosoroga u Aziji, a sudeći po Europolu njihova cena, zavisno od veličine, kreće se od 25.000 do 200.000 evra.

Rogovi se obično pretvaraju u prah i prodaju u Aziji, gde su izuzetno skupi, jer navodno leče groznicu, glavobolju, male boginje. Porast muzejskih krađa poklapa se i sa sve učestalijim krivolovom nosoroga u Africi.

Do sada su prijavljene krađe muzeja u Portugalu, Francuskoj, Nemačkoj, Britaniji, Češkoj i Švedskoj.

Sudeći po podacima Skotland jarda, tokom poslednjih šest meseci dogodilo se 20 pljački širom Evrope, te su oni tražili od kustosa da pojačaju sigurnosne mere ili čak uklone nosoroge iz svojih postavki.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR