Vesti

0

Sudija Jakšić: Režiran postupak

Autor: AS

Izvor: Beta/Novi magazin

Sudija Jakšić: Režiran postupak

"Režirani krivični postupak ima za cilj da me javno moralno i profesionalno diskredituje kako bi se omalovažile moje reči, ako ih kojim slučajem izgovorim, vezane za sve ono što se događalo u radu VSS-a, od mog proglašenja za člana do pritvaranja", naveo je Jakšić u pismu Društvu sudija Srbije.

Jakšić koji se od 23. septembra prošle godine nalazi u pritvoru zbog optužbi za korupciju, naveo je da su sva ta saznanja direktno vezana za sudbinu sudija koje nisu izabrane u postupku opšteg izbora sprovedenog decembra 2009. godine.

"Sada su sve snage tih režisera i njihovih izvršilaca usmerene da ja o činjenicama vezanim za rad VSS-a ne progovorim što ima za cilj moju fizičku likvidaciju", naveo je Jakšić ukazujući da mu je pritvor "nezakonito" produžavan.

Jakšić je istakao da izmene Zakona o Ustavnom sudu kojima se predviđa isključenje javnosti iz postupka odlučivanja po prigovorima neizabranih sudija, a čije prigovore je odbio VSS, imaju za cilj da javnost ne sazna pravu istinu o načinu na koji se "ponovo dogodila seča kneževa".

Jakšić je pismo uputio šefu Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensanu Dežeru, Udruženju tužilaca, Zaštitniku građana i Komisiji Skupštine Srbije.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević rekla je da je pismo Jakšića uznemiravajuće i zabrinjavajuće i da ukazuje na disciplinovanje članova VSS-a u postupku revizije.

"Od početka smo ukazivali da je rad VSS-a najblaže rečeno nauobičajen, nezakonit i nelegalan i to mora da prestane", istakla je Boljević dodajući da je predmet protiv sudije Jakšića prioritetan jer od njega zavisi legitimitet rada VSS-a i kandidatura Srbije.

VSS ne radi u punom sastavu od hapšenja Jakšića i ostavke sudije Milimira Lukića. 

Opreče izjave Nate Mesarović i Ustavnog suda

Predsednica VSS Nata Mesarović navela je ranije danas da je i Ustavni sud Srbije
mišljenja da "nepotpuni sastav VS S ne utiče na zakonitost njegovog rada" i da je takav stav izneo u predmetu neizabranog sudije Zorana Saveljića u maju 2010. godine.

Ipak, Ustavni sud se ogradio od ove tvrdnej navodeći da se to odnosilo isključivo na prvi saziv VSS-a.

"O pitanju zakonitosti i legitimnosti sadašnjeg sastava Visokog saveta sudstva Ustavni sud se do sada nije izjašnjavao, već će to učiniti kroz odluke u predmetima po žalbama sudija na odluke Visokog saveta sudstva", naveo je Ustavni sud u saopštenju.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR