Vesti

0

Dežer zabrinut zbog Visokog saveta sudstva

Autor: ZM

Izvor: Blic/Novi magazin

Dežer zabrinut zbog Visokog saveta sudstva

"EU će veoma pažljivo razmotriti mišljenje ombudsmana. U prvoj reakciji možemo da potvrdimo da delimo njegovu zabrinutost u nekoliko stvari, posebno kada je u pitanju nedostatak kvoruma u Visokom savetu sudstva", kazao je Dežer za Blic.

On je kazao i da su predstavnici EU u Srbiji "već nekoliko puta poslednjih meseci pokrenuli to pitanje ponovo u pismu srpskim zvaničnicima 14. decembra 2011. i urgirali na njih da osiguraju što veću transparentnost u radu Saveta".

Šef misije EU je podsetio da je Evropska komisija u godišnjem izveštaju o napretku 2010. godine ukazala na nedostatke u procesu reizbora nosilaca pravosudnih funkcija. "U reakciji na to srpske vlasti su pokrenule reviziju otpuštenih tužilaca i sudija. Komisija vrlo pažljivo prati tu reviziju. Kad god uočimo mane, upozoravamo srpske vlasti i ohrabrujemo ih da preduzmu mere da to poprave", kazao je Dežer.

Zaštitnik prava građana (ombudsman) Saša Janković izjavio je nedavno da je rad VSS u sadašnjem nepotpunom sastavu nelegitiman i da bi zbog toga ovaj najviši organ pravosudne uprave, koji po Ustavu i zakonu garantuje i obezbeđuje nezavisnost sudova i sudija, trebalo da prekine sa donošenjem odluka.

Janković je to mišljenje izneo povodom pritužbi Društva sudija Srbije da je VSS u punom sastavu radio samo na jednoj od 16 održanih sednica u postupku revizije reizbora sudija, odnosno da je odlučivao bez kvoruma pošto je jedan njegov član suspendovan posle hapšenja, drugi je podneo ostavku, a trećem je Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila prestanak funkcije po sili zakona jer je povređen zakonska procedura prilikom njegovog izbora.

"Blic" objavljuje i odgovor predsednice VSS Nate Mesarević na pismo redakcije tog lista sa pitanjem da li članovi tog saveta upoznati sa mišljenjem Jankovića.

"U ponedeljak, 16. januara, VSS održaće redovnu sednicu sa predloženim dnevnim redom. Da li će biti dopunjen dnevni red i da li će se razmatrati mišljenje zaštitnika građana zavisi od toga da li će do održavanja sednice (mišljenje) stići u VSS", navela je Mesarevićeva u odgovoru.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR