Vesti

0

Uhapšen sudija zbog korupcije

Autor: MP/IJ

Izvor: Novi magazin

Uhapšen sudija zbog korupcije

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević potvrdio je da je podneo zahtev za sprovođenje istrage protiv člana Visokog saveta sudstva Blagoja Jakšića zbog zloupotrebe službenog položaja.

Radisavljević je rekao da je istragom obuhvaćeno još pet ljudi i da očekuje da će Jakšić biti saslušan pred istražnim sudijom.

Jakšić je član Visokog saveta sudstva koga su na direktnim izborima izabrale sudije prekršajnih sudova. Na sednici Visokog saveta sudstva okrivljenom sudiji je jednoglasnom odlukom ukinut imunitet.

Među osumnjičenima je i privatnik Ljubomir Biševac.

Sumnja se da je Biševac protivpravno pribavio lokal u Kosovskoj Mitrovici površine 320 kvadratnih metara, na osnovu falsifikovanog ugovora koji je overio u tadšnjem opštinskom sudu u tom gradu, a po nalogu predsednika
opštinskog suda Blagoja Jakšića.

Lokal je kasnije prodao i zaradio 20 miliona dinara.

Biševac je postao vlasnik lokala u Kosovskoj Mitrovici na osnovu falsifikovanog ugovora koji je sklopio sa društvenom firmom DP Luks.

Tadašnji predsednik suda u Kosovskoj Mitrovici naložio je radnicima suda da zavedu nepostojeći ugovor i takvom zloupotrebom omogućio Biševcu da stekne novac. Troje radnika suda već su pritvoru.

Biševca traže i međunarodne snage na Kosovu zbog sumnji da je tamo činio krivična dela, posle čega se 2001. preselio u Beograd.

Sumnja se da je Biševac pljačkao stanove i privatne firme kosovskih Albanaca tokom NATO bombardovanja. Pokradenu robu prodavao je u centralnoj Srbiji, a novac ulagao u nekretnine i davao pod zelenaške kamate. Biševac se povezuje i sa nekoliko osoba koje se bave organizovanim kriminalom na Kosovu.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da su do sada, uz Jakšića, uhapšeni sekretar suda u Kosovskoj Mitrovici Miroslav Božović i dva službenika tog suda, Blagoje Čurović i Dragan Gavrilović.

Dačić je dodao da se još traga za Biševcem i predstavnikom firme DP Luks Miodragom Laketićem.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR