Vesti

0

Sudije nema ko da ocenjuje

Autor: DjO

Izvor: Danas

Sudije nema ko da ocenjuje

Ivićeva je objasnila i da je VSS naveo razloge zbog kojih pojedine sudije nisu bile reizabrane i zbog čega su nedostojne obavljanja sudijske funkcije, ali da Ustavni sud to nije uvažio.

Podsetimo, tokom reforme pravosuđa koju je 2009. godine sprovela prethodna vlast bez posla je ostalo više od 800 sudija, jer ih Visoki savet sudstva nije reizabrao. Međutim, odlukama Ustavnog suda Srbije na posao su vraćene sve sudije koje su uložile žalbu, više od 600.

Oni koji se nisu žalili na odluke VSS-a u međuvremenu postali advokati ili su prešli granicu za starosnu penziju. Međutim, među sudijama koje su vraćene na posao bilo je i onih koji su imali više od 200 nerešenih predmeta, ali i sudija protiv kojih je podneto više krivičnih prijava zbog primanja mita i korupcije.

Kao glavne krivce za ovaj problem sagovornici Danasa navode Visoki savet sudstva, koji nije u predviđenom roku doneo podzakonski akt za ocenjivanje rada sudija, ali i Ustavni sud Srbije, koji je neselektivno sve sudije ponovo vratio na njihova radna mesta.

Slobodan Homen, poslanik DS i nekadašnji državni sekretar Ministarstva pravde, kaže za Danas da su u ovoj situaciji parlamentu, ali i skupštini "vezane ruke“, jer se prema zakonu na odluke Ustavnog suda Srbije ne može uložiti žalba.

"Ustavni sud Srbije je napravio grešku, jer je sve sudije neselektivno vratio na posao i nije vodio računa o dokazima koji su jasno ukazivali na razloge zbog kojih nisu bili reizabrani. Među njima bilo je sudija koji su imali veliki broj zastarelih predmeta, sudija koje su za višestruke povratnike primenjivali najblaže kazne, ali i onih koji su na slobodu puštali kriminalce za koje je postojalo mnogo relevantnih dokaza", naglašava Homen.

Sa druge strane, Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije, ističe da je glavni krivac za ovaj problem Visoki savet sudstva, koji ni tri godine od reforme pravosuđa nije doneo podzakonski akt za ocenjivanje rada sudija, a samim tim nisu određeni ni organi koji bi to sprovodili, kao ni sam postupak.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR