Vesti

0

AP: Hiljade na sahrani patrijarha Irineja, mnogi ignorisali mere protiv koronavirusa

Autor: IG

Izvor: Beta

AP: Hiljade na sahrani patrijarha Irineja, mnogi ignorisali mere protiv koronavirusa

Izvor: Foto: AP/Darko Vojinovic


"Na sahrani u Hramu Svetog Save u Beogradu, većina sveštenika i mnogi vernici nisu nosili maske niti su poštovali pravilo držanja distance unutar crkve, ljubili su staklo iznad tela patrijarja Irineja, a čak su koristili istu kašiku tokom pričešća", piše AP.

Agencija navodi da je Irinej umro u petak od posledica zaraze koronavirusom, tri nedelje nakon što je u Crnoj Gori predvodio opelo i liturgiju na sahrani mitropolita Amfilohija, čije su telo u otvorenom kovčegu vernici ljubili, iako je i on umro od komplikacija izazvanih zarazom koronavirusom.

SPC je pozvala vernike da drže distancu i da nose masku, ali su bez maski danas bili čak i sveštenici u Hramu Svetog Save, navodi AP i dodaje da su srpski epidemiolozi rekli da ne mogu da zabrane okupljanje ljudi na sahrani patrijarha.

AP podseća da vlasti Srbije upozoravaju da je zdravstveni sistem preopterećen i da ponestaje slobodnih kreveta u bolnicama, nakon što su prethodnih dana zabeleženi rekodrni brojevi novozaraženih.

Za patrijarha Irineja AP navodi da je imao značajan politički uticaj u Srbiji i da je bio poznat po kritikovanju politika Zapada na Balkanu i bliskim vezama sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR