Vesti

0

MSP Kosova optužuje Srbiju za bekstvo osuđenika za ratne zločine Rajka Kozline

Autor: KP

Izvor: Beta

MSP Kosova optužuje Srbiju za bekstvo osuđenika za ratne zločine Rajka Kozline

Izvor: Foto: Pixabay.com

Mediji u Srbiji su danas javili da je Kozlina napustio Srbiju da bi izbegao izdržavanje kazne.

"Ovaj čin je neprihvatljiv i još jednom otkriva neozbiljnost Srbije da se suoči sa ozbiljnom zločinačkom prošlošću, da prihvati odgovornost i kazni počinioce genocida na Kosovu", kaže se u izjavi MIP.

MIP je ocenio da s obzirom na to da je Kozlina tokom suđenja bio aktivni pripadnik Vojske Srbije i da je dobio simboličnu kaznu, sada mu se dozvoljava da se sakrije i pobegne od kazne, te da Srbija za sve ovo treba da snosi odgovornost.

"MIP naglašava da je sve ovo povezano sa trenutnom kampanjom Srbije protiv Kosova, gde tamošnji lideri uporno pokušavaju da negiraju zločine i genocid počinjen na Kosovu, preteći Srbima koji pružaju informacije o mestima masovnih grobnica u Srbiji. Republika Kosovo izražava zabrinutost i zahteva od međunarodne zajednice da uspostavi međunarodnu pravdu za kažnjavanje genocidnih zločina koje je Srbija počinila", kaže se u izjavi.

MIP takođe zahteva da se na Srbiju vrši pritisak da otvori arhive svoje vojske i policije, kako bi se u potpunosti razjasnila sudbina nestalih osoba.

"S obzirom na trajne destruktivne akcije vlasti u Beogradu, MIP naglašava da ne može doći do normalizacije odnosa između dve zemlje, sve dok Srbija i dalje skriva zločine i kriminalce, ne izvinjava se i ne oseća odgovornim za genocid izazvan na Kosovo", saopštio je MIP Kosova.

Rajko Kozlina je od strane pravosuđa Srbije osuđen jer su on i drugi vojnici njegove jedinice ubili najmanje 27 albanskih civila, uključujući žene i decu, među kojima i dete od samo 4 godine u selu Trnje u opštini Suva Reka.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR