Vesti

0

U Srbiji još pet osoba preminulo od virusa korona, zaraženo još 1.545

Autor: IG,KP

Izvor: Beta

U Srbiji još pet osoba preminulo od virusa korona, zaraženo još 1.545

Izvor: Foto: pixabay.com

U istom periodu testirane su 11.004 osobe, od kojih je pozitivno bilo njih 1.545.

Kisić Tepavčević je kazala da je ukupno u bolnicama 1.048 pacijenata.

Na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 47 pacijenata.

U privremenoj bolnici Arena je smešten 121 pacijent.

"U poslednja 24 časa primljene su 23 osobe u tu privremenu bolnicu", rekla je Kisić Tepavčević.

Ukupan broj hospitalizovanih u poslednja 24 časa je 183, a otpušteno je 75 pacijenata.

"Više od 100 bolničkih kreveta zauzeto je u poslednja 24 časa", rekla je ona i dodala da je to značajan pokazatelj opterećenosti zdravstvenog sistema.

Navela je da je od 1.545 pozitivnih na kovid 19 u poslednja 24 časa njih 796 sa područja Beograda, 111 iz Novog Sada, 52 je iz Kragujevca, 44 iz Valjeva, 41 iz Kraljeva, 29 iz Niša, 23 iz Požarevca, 21 iz Loznice.

Ostali gradovi su imali manje od 20.

Što se tiče osnovnih i srednjih škola od početka školske godine 1. septembra ukupno je potvrđeno 313 slučajeva pozitivnih na kovid 19.

"164 među đacima koji pohađaju osnovnu školu i 149 među srednjoškolcima", rekla je.

U toku ove nedelje kod 56 đaka je potvrđeno prisustvo ovo virusa, od čega njih 28 pohađaju osnovnu školu, dok 28 idu u srednju školu.

U poslednjih 15 dana postoji trend porasta zaraženih virusom jer je u tom periodu zabeleženo da je 61 procenat registrovan u osnovnim školama i oko 70 procenata u srednjim školama.

Najviše zaraženih je u Beogradu i to 103 đaka od početka školske godine, kazala je Kisić Tepavčević.Na Kosovu rekordnih 418 novozaraženih koronavirusom

Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova saopštio je da je danas zabeležen rekordan broj novozaraženih, 418 osoba, da su preminule 4 osobe, dok je ozdravilo 67 pacijenata.

Tokom poslednja 24 sata u Laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju u NIJZK i privatnim laboratorijama metodom RT-PCR HUCSK testirano je ukupno 1.608 uzoraka, od kojih je 418 pozitivno.

U istom periodu preminule su četiri osobe, čime je broj do sada preminulih povećan na 678.

Ukupan broj do sada zaraženih je 19.328 od 92.706 osoba koje su testirane kao sumnjive na virus SARS-CoV-2.

Tokom poslednja 24 sata izlečeno je 67 pacijenata, dok je ukupan broj izlečenih do danas 15.434.

Aktivno na kovid 19 je 3.126 oosba.

I dalje na prvom mestu po novo zaraženima je opština Priština sa 188 slučajeva.


                                                       Foto: Beta / Vlada Srbije / Slobodan Miljević

Još 50 novoobolelih u Kragujevcu i isto toliko hospitalizovanih
 

U Šumadijskom okrugu od 303 obrađena uzorka 72 su pozitivna, a najviše novoobolelih je u Kragujevcu, 50.

Direktor Instituta za javno zdravlje Dragan Vasiljević rekao je danas novinarima da je još osmoro novoobolelih u Aranđelovcu, u Rači šestoro, Topoli petoro i po jedan u Lapovu, Kniću i Batočini.

Van okruga, infekcija je potvrđena kod po jedne osobe iz Svilajnca, Rekovca i Paraćina.

Vasiljević je rekao da su zaražena još tri učenika iz srednje škole u Rači, pa je ukupno desetoro inficiranih srednjoškolaca u toj opštini.

U Kragujevcu je još troje učenika inficirano, sada ih je ukupno 13, od kojih šestoro osnovaca i sedmoro srednjoškolaca, a infekcija je potvrđena i kod jednog studenta.

Kliničkom centru je hospitalizovano 50 kovid pacijenata, a desetoro je na respiratoru.

Direktor Kliničkog centra Predrag Sazdanović je rekao novinarima da je duplo više hospitalizovanih pacijenata nego pre sedam dana i to predstavlja ozbiljno opterećenje za sistem.

Rekao je da se očekuje duplo veći prijem pacijenata u odnosu na broj otpuštenih.

U KC koji pokriva šest regiona u Srbiji, kaže Sazdanović, broj kovid pacijenata se menja iz sata u sat, ali da je među njima od 80 do 90 odsto Kragujevčana.

"Klinički centar proširuje kapacitete, prešao je na takozvanu zonu 3. Trenutno smo na 50 odsto kapaciteta što se tiče intenzivne nege i hospitalnih pacijenata", rekao je Sazdanović.

On je naveo da se u KC leče "svi oblici" kovid infekcije.

Srednje teški i teški pacijenti su na Infektivnoj i Klinici za pulmologiju, u dve intenzivne nege na Klinici za neurologiju i Klinici za pulmologiju, dok su hospitalni na prvom spratu neurologije.

Sazdanović je sa gradonačelnikom Kragujevca i direktorima zdravstvenih ustanova u Kragujevcu danas obišao privremenu kovid bolnicu na Šumadija sajmu koja ima 148 postelja za smeštaj pacijenata sa najlakšim oblikom kovid infekcije.

 

U Boru još 15 zaraženih koronavirusom

U poslednja 24 sata zaraza korona virusom registrovana je kod još 15 stanovnika Bora, saopšteno je danas je prema podacima Zavoda za javno zdravlje "Timok" iz Zaječara.

Na konferenciji za novinare rečeno je da je broj aktivnih slučajeva u Boru 86, dok se za još 29 osoba se očekuju rezultati testiranja.

Direktor Opšte bolnice u Boru Goran Joksimović rekao je da se virus širi među članovima porodica, kao i da među zaraženima ima i zdravstvenih radnika.

"Trenutno imamo tri pozitivna zdravstvena radnika. Oni su u izolaciji, nisu hospitalizovani, ali su i oni i članovi njihovih porodica pod nadzorom epidemiološke službe", kazao je Joksimović.

On je dodao da je od 15 novoobolelih dvoje na bolničkom lečenju, dok su ostali sa blažom kliničkom slikom.

Rekao je da je na Grudnom odeljenju Opšte bolnice trenutno hospitalizovano 20 bolesnika, od kojih je 12 pozitivno na kovid-19.

"Sve češće beležimo slučajeve sa težom slikom a pacijentima je potrebna kiseonička podrška, ali ne i upotreba respiratora", dodao je on.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR