Vesti

0

Mas: Sporazum Srbije i Kosova bi pozitivno uticao na put celog regiona ka EU

Autor: IG

Izvor: Beta

Mas: Sporazum Srbije i Kosova bi pozitivno uticao na put celog regiona ka EU

Izvor: Foto: AP/Michael Sohn

Otvarajući međunarodnu onlajn konferenciju "Mladi, migracije i demografski izazov na Zapadnom Balkanu", Mas je rekao da ne postoji alternativa sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu Beograda i Prištine i ocenio da je za takav korak potrebno snažno političko liderstvo.

"Uveren sam da će lideri u Beogradu i Prištini to i dokazati i otvoriti vrata novoj eri. To bi znatno doprinelo stabilnosti celog regiona", kazao je Mas.

On je pohvalio rad specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, u čijem je mandatu letos došlo do obnove pregovora sve strane posle 20 meseci zastoja.

Mas je podsetio na 25. godišnjicu Dejtonskog sporazuma i naveo da u EU nema mesta za države koje negiraju ratne zločine.

"To važi i za BiH. U zemlji koja želi da uđe u EU, nema prostora za nacionalističku propagandu, za negiranje ratnih zločina ili za veličanje ratnih zločinaca", naveo je Mas.

Na prvom panelu konferencije, na kojem su učestvovali ministri spoljnih poslova zapadnobalkanske šestorke ili njihovi zamenici, evropski komesar za proširenje Oliver Varheji ponovio je da EU ostaje posvećena Zapadnom Balkanu.

Varheji je naveo da novi ekonomsko-investicioni plan EU za Zapadni Balkan treba da obezbedi privredni rast, nova radna mesta, bolje prilike za mlade i da učini region privlačnijim za investicije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR