Vesti

0

Karpenter: Bajdenov cilj bi bio da se Srbija učvrsti u evropskim i evroatlantskim strukturama

Autor: IG

Izvor: Beta

Karpenter: Bajdenov cilj bi bio da se Srbija učvrsti u evropskim i evroatlantskim strukturama

Izvor: Foto: AP/ Andrew Harnik

"Postoje šanse da se iskoriste veze koje su uspostavljene prethodnih godina. Ciljevi su da se Srbija učvrsti kao strateška zemlja na Zapadnom Balkanu i u Istočnoj Evropi, da se učvrsti u evropskim i evroatlantskim strukturama", rekao je Karpenter za televiziju Prva.

Karpenter, savetnik u izbornom štabu predsedničkog kandidata demokrata, rekao je da su u fokusu Bajdenove strategije za Srbiju njen ulazak u EU, podrška daljim reformama u oblasti vladavine prava, bolje međuljudske veze SAD i Srbije, u smislu putovanja i ulaganja američkih kompanija, kao i jačanje vojnih odnosa dve zemlje.

Naveo je da Bajden veoma dobro poznaje Srbiju i Zapadni Balkan i da ima dobar odnos i saradnju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Oni su se sastali više puta, premijerka (Srbije Ana) Brnabić je takođe veoma zanimljiva i iskusna političarka i nadam se da će Bajdenova administracija sarađivati sa njom", dodao je Karpenter, bivši zvaničnik Pentagona.

Za sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa koji su Srbija i Kosovo postigli u Beloj kući 4. septembra, Karpenter kaže da je "u mnogim elementima pozitivan", u smislu ekonomskih veza i komunikacija.

"Mislim da je sve to sjajno. Moja glavna zamerka tom sporazumu nije njegova sadržina, već činjenica da je potpuno odvojen od evropskog dijaloga. Nadam se da bi američke i evropske inicijative mogle da budu sinhronizovane i da će SAD i EU zajedno voditi dijalog ka okončanju, da možemo da imamo Srbiju u EU i da podignemo srpsko-američke odnose na viši nivo", rekao je Karpenter.

Dodao je da "o tome sanja" ako Bajden bude predsednik SAD od 20. januara, kada šefovi američke države stupaju na dužnost.

Karpenter je kazao da je krajnji cilj dijaloga Srbije i Kosova "obostrano priznanje".

"Od Bajdenove administracije bih očekivao mnogo aktivnije učešće sa EU, da sednu zajdeno za sto, da nemamo dva procesa nego jedinstveni dijalog Srbije i Kosova, uz EU i SAD. Mislim da će to najverovatnije dovesti do najvećeg uspeha u budućnosti", naveo je.

On je rekao da "ne može da govori" o tome kakva će biti njegova uloga u Bajdenovoj administraciji, navodeći da "ima puno ljudi koji su uključeni u proces oko Zapadnog Balkana".

"SAD igraju aktivnu ulogu u podršci evrointegracijama regiona, podršci boljoj trgovini i investicijama i boljim vezama", naveo je Karpenter.

Dodao je da je "veliki optimista da će Bajden ubedljivo pobediti na izborima" 3. novembra, na kojem mu je rival predsednik SAD Donald Tramp.

Ankete šest dana uoči izbora predviđaju Bajdenovu pobedu na izborima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR