Vesti

0

Vučić: Nema novih mera, ali ćemo striktno primenjivati postojeće

Autor: SA,KP

Izvor: Beta

Vučić: Nema novih mera, ali ćemo striktno primenjivati postojeće

Izvor: Foto: Beta/Dimitrije Goll/Predsedništvo Srbije


"Nema novih mera ali ćemo oštro sankcionisati one koji ne poštuju već uvedene mere. I to ćete moći da vidite već u danima koji su pred nama. Nemamo izbora, ne možemo da zatvorimo ekonomiju i život ali će ono što je apsolutno minimalno morati da se poštuje", rekao je Vučić u Palati Srbije nakon razgovora sa rukovodiocima Kovid bolnica.

On je rekao da država ne želi da uvodi restriktivne mere, poput onih u Češkoj ili Francuskoj, osim ako "ne budemo dovedeni na ivicu ambisa", jer želi da sačuva ekonomiju.

Vučić je najavio da će, u sklopu mera koje se preduzimaju na unapređenju kvaliteta funkcionisanja zdravstvenog sistema, do kraja godine svih 120.000 zdravstvenih radnika u Srbiji dobiti jednokratnu pomoć od 10.000 dinara, dok će od Nove godine dobiti povećanje plate, koje će biti najveće od svih u javnom sektoru.

"Brojke (novozaraženih) svakako brinu, ali i uz te zabrinjavajuće brojke situacija je i dalje značajno bolja nego u svim delovima Evrope", rekao je Vučić i uputio posebnu zahvalnost medicinskim radnicima na naporima koje ulažu.

On je rekao da je današnji dan najteži po pitanju novozaraženih, jer je samo do podneva registrovano oko 1.200 novih slučajeva, od čega je polovina na teritoriji Beograda.

"Razgovarali smo i o tome kako da se suprostavimo zabrinjavajućim brojkama i narastajućoj infekciji i zarazi. Kako da obezbedimo funkcionisanje zdravstvenog sistema i da dodatno opremimo bolnice i domove zdravlja, kako da non kovid pacijenti ne budu uskraćeni za negu i zdravstvenu zaštitu, kako da u budućnosti reagujemo po pitanju vakcina i da pribavimo dodatne količine vakcina za grip", rekao je on.


Vučić: Potpisali smo predugovor sa Fajzerom za nabavku vakcine protiv korona virusa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija nameravala da kupi vakcinu protiv koronavirusa od kompanije "Astrozenek" dok se nisu pojavili problemi zbog kojih je ta kompanija odustala od proizvodnje vakcine, a da je u ovom trenutku predugovor za nabavku vakcine protiv koronavirusa potpisan sa američko-nemačkom kompanijom "Fajzer".

Vučić je na konferenciji za novinare u Palati Srbija, nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica, rekao da je za nabavku vakcine protiv koronavirusa "trka u svetu" i da će mesec dana prednosti u dobijanju vakcine biti "spas za neku državu u odnosu na neku državu koja nije obezbedila vakcinu".

Vučić je rekao da se prve količine vakcine protiv koronavirusa od "Fajzera" očekuju do nove godine, a da će do kraja marta biti obezbeđeno 350.000 doza vakcina, koje će prvo primiti zdravstveni radnici, vojska i policija, kao i hronični bolesnici.

"Razgovaramo i sa Kinezima i sa Rusima, kupićemo što pre može za celo stanovništvo. Nama je svejedno gde ćemo da kupujemo vakcinu, važno je da naše službe potvrde da je bezbedna. U našoj zemlji te vakcine će za sve građane biti besplatne", kazao je Vučić.

On je naveo da je Srbija "mnogo para potrošila za borbu protiv korone", ali da "svega ima" što je potrebno za borbu protiv epidemije, u čemu smo po svim parametrima među najboljima u Evropi.

Vučić je naveo da je 365.000 vakcina protiv gripa već podeljeno zdravstvenim ustanovama u Srbiji i da je time deo opasnosti smanjen, da se "ne pojave u isto vreme grip i korna u bolnicama".

"24.000 vakcina sutra stiže, obezbedili smo 50.000 vakcina za grip iz Mađarske koji stižu za nekoko dana, iz Nemačke će stići 200.000 vakcina do 1. decembra, danas smo pokrenuli inicijativu da nabavimo još 200.000 vakcina protiv gripa", rekao je Vučić dodajući da su to najveće količine vakcina protiv gripa koje su do sada nabavljane.

 

Vučić: Kovid bolnica u Batajnici do 1. decembra, bolnica u Kruševcu do 20. decembra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je zabrinjavajuće to što se u bolnicama svakodnevno registruje veći broj prijema zbog KOVID-19 nego otpusta zbog iste bolesti, kao i da ima veliki broj zaraženih zdravstvenih radnika, među kojima je i direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović, koji je u izolaciji.

Vučić je na konferenciji za novinare u Palati Srbije, nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica, rekao da stvari sa epidemojom koronavirusa u Srbiji "nisu za paniku, ali jesu za brigu i odgovornost".

On je rekao da će do 1. decembra biti završena kovid bolnica u Batajnici sa 250 ležajeva intenzivne nege, koja će raditi u sistemu Kliničkog centra Srbije.

Vučić je rekao da će kovid bolnica u Kruševcu biti završena do 20. decembra, kao i da je država spremna "da ukoliko bude potrebe gradimo nove brze privremene bolnice" kao što je izgrađena privremena bolnica na Karaburmi, dodajući da "jedino ne zna gde ćemo da nađemo lekare i medicinsko osoblje".


Vučić: Kamberi nema osnova da se žali na nepoštovanje prava manjina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da šef poslaničke grupe Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka Šaip Kamberi nema mnogo osnova da zamera vlastima u Srbiji totalitarizam i nepoštovanje prava manjina jer u Bujanovcu živi 42 odsto Srba a njihovi predstavnici su u potpunosti izbačeni iz vlasti.

"O ugroženosti manjinskih zajednica govori neko ko je iz vlasti u Bujanovcu izbacio 42 odsto Srba. Oni traže ministarsko mesto sa 0,5 odsto stanovništva u centralnoj Srbiji i Vojvodini, a onima koji imaju 42 odsto ne daju da učestvuju u vlasti. Toliko o totalitarizmu i nepoštovanju prava manjina. Mi se nismo žalili ali nema previše smisla da oni nekome ukazuju na te probleme", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Kamberi je ranije danas, u skupštinskoj raspravi, vlast u Srbiji nazvao autokratskom i totalitarnom, a za stanje u Srbiji rekao da u njoj "ksenofobija cveta" i da se upućuju pretnje manjinama, koje nemaju nijedno ministarsko mesto.

Vučić je rekao da je srećan što Albanci u Srbiji mogu tako otvoreno da govore o tim problemima, i to pred milionskim auditorijumom.

"A smeju li neki drugi da to govore u Prištini, Tirani ili na drugom mestu? Oni se žale da nisu dobili ministarsko mesto. Mi smo nudili zamenika, ali izgleda da je bila dobra procena da ne zauzme mesto ministra neko ko tako govori o svojoj zemlji", rekao je Vučić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR