Vesti

0

PSG: Skrivanje presuda Evropskog suda za ljudska prava štetno po građane Srbije

Autor: TKĐ

Izvor: Beta

PSG: Skrivanje presuda Evropskog suda za ljudska prava štetno po građane Srbije

Na prvoj sednici novog saziva Odbora za pravosuđe Narodne skupštine, kojim predsedava Vladimir Đukanović, usvojen je amandman poslanice Jelene Žarić (SNS) po kome Ministarstvo pravde više neće imati obavezu da objavljuje presude Evropskog suda za ljudska prava, niti obavezu da prati njihovo izvršenje.

"Ovakva odluka nedvosmisleno pokazuje da Srbija u procesu pridruženja Evropskoj uniji ne samo da stagnira već regresira džinovskim koracima, odnosno da je samo nominalno na evropskom putu", saopštio je PSG.

Pokret navodi da je Srbija prethodnu godinu okončala na devetom mestu po broju aktivnih postupaka pred Evropskim sudom za ljudska prava sa čak 1.344 aktivna postupka, i da je bila dužna da oštećenima isplati više od pola miliona evra zbog izgubljenih procesa pred sudom u Strazburu.

"PSG izražava bojazan da je na delu još jedan čin namerne minimizacije značaja evropskih institucija, nepoštavanja međunarodnih konvencija kao i unošenja dalje pravne nesigurnosti u već ozbiljno urušen sistem pravosuđa. Sve to na štetu građana čija bi prava, upravo kao potpisnica Evropske konvencije o ljudskim pravima, država bila obavezna da zaštiti", ističe se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR