Vesti

0

Lončar: Popunjenost kovid bolnica u Beogradu više od 70 odsto, u Areni 15 pacijenata

Autor: TKĐ

Izvor: Beta

Lončar: Popunjenost kovid bolnica u Beogradu više od 70 odsto, u Areni 15 pacijenata

Izvor: Foto : Beta/Darimir Banda

Navodeći da je povećan broj pregleda i hospitalizovanih zbog infekcije koronavirusom, Lončar je posle sastanka sa direktorima kovid bolnica u Srbiji ocenio da epidemiološka situacija u zemlji "nije dobra". 

"Danas imamo 727 pacijenata u kovid sistemu a pre nešto manje od deset dana imali smo 275 pacijenata. Kad imamo te brojeve, onda možemo da pretpostavimo da će biti i većeg broja ljudi na respiratorima i onih koji će, nažalost preminuti. Ne postoji zdravstveni sistem koji može da primi pola građana te zemlje", ocenio je Lončar a prenela Radio televizija Srbije (RTS). 

Navodeći da privremena bolnica u Areni od juče u podne prima pacijente, Lončar je dodao da ne postoji namera da u njoj budu pacijenti na respiratoru. 

"I dalje ima mesta ali smo se opredelili za strategiju da kada dođemo u kovid sistemu do 60-70 odsto popunjenosti, prelazimo na kapacitete privremenih bolnica. Nećemo ići do kraja da popunimo sve kapacitete u kovid sistemu, uvek se spremamo za najgori scenario a i Beograd mora da bude spreman ako krene najezda pacijenata iz unutrašnjosti Srbije", kazao je Lončar. 

Najavio je da će ubuduće biti vršena preraspodela pacijenata po kojoj će oni sa lakšom kliničkom slikom ići u privremene bolnice.

"Oni koji su u boljem stanju ići će u Arenu, a oni u težem ostaće u bolnici. To važi za nove pacijente i za nivo cele Srbije", dodao je Lončar i apelovao na građane da se jave lekaru čim posumnjaju da imaju simptome infekcije.

Upitan da li se može očekivati uvođenje oštrijih mera, Lončar je kazao da su iste ili slične mere bile na snazi "i kad smo imali dobre rezultate". 

"To znači da smo se opustili. Ne želimo nikom da pretimo i da se igramo mačke i miša, građani protiv Kriznog štaba. Ovo je lična odgovornost", naveo je Lončar. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR