Vesti

0

Brnabić: Saradnja Srbije i Kine pokazuje kako države različitih snaga mogu imati zajedničku korist

Autor: IG

Izvor: Beta

Brnabić: Saradnja Srbije i Kine pokazuje kako države različitih snaga mogu imati zajedničku korist

Izvor: Foto: Beta/Vlada Srbije

"Naučno-tehnološka i inovaciona razmena Srbije i Kine pokazuje kako zemlje različite veličine i ekonomske snage mogu savršeno sarađivati na uzajamno koristan način, istovremeno podržavajući globalnu digitalnu integraciju i podstičući prekograničnu saradnju", rekla je ona na Puđijang Inovacionom forumu koji se održava u Šangaju na kom je učestvovala putem video-linka.

Puđijang Inovacioni forum jedan je od najznačajnijih skupova globalnih dostignuća u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja, a u organizaciji Ministarstva nauke i tehnologije Kine i Vlade grada Šangaja, saopšteno je danas iz Vlade.

Brnabić je u svom izlaganju istakla da je Kina sveobuhvatni strateški partner Srbije i da Srbija želi da razvije još širu saradnju u oblastima o kojima se govori na forumu, kako bi iskoristila buduće šanse digitalizacije, unapredila povezanost i usavršila svoju digitalnu transformaciju.

Kina u svojoj razvojnoj strategiji veliku pažnju usmerava na inovacije, nauku i tehnološki razvoj, uz velika ulaganja u proizvode i usluge visoke tehnologije, poput veštačke inteligencije, informacionih tehnologija, biotehnologije, robotike, interneta stvari, zelenu energiju i vozila, navodi se u saopštenju.

Premijer Kine Li Kećiang rekao je da su naučne i tehnološke inovacije neiscrpna pokretačka snaga za dalji razvoj i napredak društva.

"Kina je postigla veliki napredak u razvoju nauke i tehnologije. Uvek smo održavali otvoren stav i posvećenost promovisanju međunarodne naučne i tehnološke saradnje radi postizanja uzajamne koristi i dobitnih rezultata u naučnim i tehnološkim inovacijama", rekao je kineski premijer.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR