Vesti

0

Mihajlović: Rodna ravnopravnost, prioritet nove vlade

Autor: SA

Izvor: Beta

Mihajlović: Rodna ravnopravnost, prioritet nove vlade

Izvor: Foto: Beta/MGSI/Zoran Petrović

Ona je, kako se navodi u saopštenju, rekla da je uverena da će nova Vlada Srbije nastaviti da unapređuje rodnu ravnopravnost i da samo kroz koordinirani i multisektorski pristup može ostvariti napredak.

"U kriznim i izazovnim vremenima žene su posebno ranjiva kategorija. One čine većinu zaposlenih u sistemu zdravstvene i socijalne zaštite, 76 odsto, ali i kao radnice u trgovini, i u većem su riziku da se razbole", rekla je Mihajlović koja je i potpredsednica Vlade Srbije.

Dodala je da žene provode i dvostruko više vremena u kućnim poslovima, brizi o deci i starima, a taj nepriznati i neplaćeni rad je u osnovi prepreka za ekonomsku nezavisnost i istinsku slobodu žena.

Žene su, prema njenim rečima u još većem riziku od porodičnog i partnerskog nasilja.

Mihajlović je podsetila da je Srbija u prethodnih nekoliko godina postigla zapažene rezultate, jer je rodna ravnopravnost podignuta na najviši politički nivo, ali da su potrebni kontinuitet i dalji zajednički rad resornih institucija, međunarodnih partnera i civilnog sektora.

"Unapredili smo zakone, posebno u borbi protiv nasilja, jedna smo od retkih zemalja u svetu koja je uvela rodne principe u planiranje i sprovođenje budžeta", rekla je ona.

Srbija je, prema njenim rečima, prepoznata i kao pozitivan primer kada je učešće žena u političkom životu u pitanju.

"Napredak koji ostvarujemo beleži i Indeks rodne ravnopravnosti koji smo kao prva zemlja van EU izračunali i sa tim procesom nastavljamo", rekla je Mihajlović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR