Vesti

0

Veliki školski čas sutra u kragujevačkim Šumaricama

Autor: TKĐ

Izvor: Beta

Veliki školski čas sutra u kragujevačkim Šumaricama

Izvor: Foto: prtscr

 Zbog epidemije koronavirusa komemorativna manifestacija će biti bez publike, a direktno će je prenositi RTS na Drugom programu.

Pres-služba Grada Kragujevca je najavila dolazak na Veliki školski čas ambasadora Francuske, Austrije, Crne Gore, Palestine, Poljske i Slovačke, prisustvovaće i predstavnici ambasada Nemačke, Velike Britanije, Rusije, Izraela i Bosne i Hercegovine, dok će državnu delegaciju Srbije činiti jedan pomoćnik ministra i tri državna sekretara.

Manifestacije će početi u 11.00 časova kraj Spomenika streljanim djacima i profesorima gde će biti izvedena drama "Izrešetane duše".

Autor je Venko Andonovski, makedonski prozaista, scenarista, kritičar i profesor Filološkog fakulteta u Skoplju koji je dramu posvetio streljanom dedi Branku Popoviću i majci Verici (Popović) Andonovski.

"Vešto komponujući radnju, Venko Andonovski je medju protagoniste svog komada uključio Blažu Koneskog - velikog makedonskog pesnika i reformatora jezika, nekadašnjeg učenika kragujevačke Gimnazije čiji su djaci izmedju ostalih stradali u velikom oktobarskom pogromu", napisao je o drami recenzent Mirko Demić.

Pisac je, nastavio je on, "vešto u dramski tekst utkao i tragediju svog dede po majci koji je takodje žrtva nemačke kaznene ekspedicije u Kragujevcu, uspevajući da izbegne patetiku, suspregne lični bol i moralisanje, dajući dubok univerzalni pečat".

U izvodjenju drame u režiji Jane Maričić učestvovaće glumci Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca.

Velikom školskom času prethodiće liturgija u 8.30 časova u Crkvi novomučenika kragujevačkih u Šumaricama, a u 10.30 sati moleban će kraj Spomenika streljanim djacima i profesorima služiti episkop šumadijski Jovan.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR