Vesti

0

Ukrajina ne učestvuje u zajedničkim događajima s Rusijom povodom oslobođenja Beograda

Autor: IG

Izvor: Beta

Ukrajina ne učestvuje u zajedničkim događajima s Rusijom povodom oslobođenja Beograda

Izvor: Foto: pixabay.com

U saopštenju Ambasade Ukrajine navodi se da su u operacijama oslobađanja Beograda i većeg dela Srbije od nacističke okupacije 1944. godine, uz jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, učestvovale i snage Trećeg i Drugog ukrajinskog fronta.

"Tokom Beogradske strateške ofanzive, jedinice Trećeg i Drugog ukrajinskog fronta, od kojih su 65 do 70 odsto bili Ukrajinci, izgubile su više od 18.000 ljudi. Hiljade Ukrajinaca zauvek su ostale u srpskoj zemlji, dajući svoje živote, zajedno sa jugoslovenskim vojnicima, za njenu bolju i slobodnu budućnost", piše u saopštenju.

Ambasada je odala počast "svima koji su platili visoku cenu za slobodu prijateljskog srpskog naroda", ali je dodala da "ne želi da učestvuje u zajedničkim događajima sa predstavnicima Rusije.

"Ambasada ne želi da učestvuje u zajedničkim događajima sa predstavnicima Rusije, države agresora, čije rukovodstvo, kao i (lider nacističke Nemačke Adolf) Hitler u svoje vreme, grubo i cinično krši međunarodno pravo i pod maskom Gebelsove propagande vrši agresiju protiv suverenih zemalja i pokušava da anektira delove njihove teritorije", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Rusija "sedmu godinu zaredom ratuje protiv Ukrajine", da je "okupirala Krim i poslala trupe u Donbas".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR