Vesti

0

Kodeks novinara za tri meseca prekršen u 1.564 teksta na šest internet portala

Autor: KP

Izvor: Beta

Kodeks novinara za tri meseca prekršen u 1.564 teksta na šest internet portala

Izvor: Foto: Pixabay.com

Grigorov je na tribini "Koliko su mediji poštovali Kodeks novinara Srbije u 2020. godini" iznela da je u tim tekstovima bilo 2.829 prekršaja.

Na tribini u Preš-centru Udruženja novinara Srbije, navela je da su u istraživanju praćeni portali Telegraf, 021, Espreso, B92 i Mondo i portal Srbija Danas - kod kojeg je najveći broj kršenja Kodeksa.

Taj portal je u 606 vesti zabeležio 1.268 povreda Kodeksa i Smernica novinarske profesije.

Po njenim rečima, kod tih portala primećeno je oglušavanje o Poglavlje Jedan Kodeksa novinara Srbije - o istinitosti izveštavanja, i to uz nenavođenje izvora ili navođenje pretpostavke kao tvrdnje.

Ona je rekla da je najviše kršenja Kodeksa beleženo u rubrici "crna hronika", gde se vesti daju "u vidu slagalice" - u pojedinačnim vestima je deo detalja nekog događaja, iaako bi sve te vesti "zajedno činile detaljan opis događaja".

Grigorov je kazala da je portal 021 najmanje puta prekršio Kodeks i da su sve njegove greške "zanemarive".

Istraživanje će se nastaviti do kraja ove godine da bi se utvrdilo da li je pandemija korona virusa uticala na rast broja kršenja Kodeksa.

Generalna sekretarka Saveta za štampu, Gordana Novaković, navela je da je u prvih šest meseci ove godine podneta 131 žalba tom Savetu, od čega su 94 obrađene, a za 12 je utvrđeno da Kodeks nije prekršen.

Dodala je da je izrečeno 37 javnih opomena medijima koji nisu uklonili sporne tekstove koji su bili predmet žalbe ili nisu uputili javno izvinjenje.

Govoreći o rešavanju problema sa izveštavanjem medija u "crnoj hronici", Novaković je kazala da se razgovaralo s novinarima i urednicima, ali da nije došlo do rešenja.

Ocenila je da je urednicima važnije da medij bude čitan, nego da Kodeks bude poštovan.

Rekla je i da izveštavanje o "crnoj hronici" pojedini mediji smatraju takmičenjem, odnosno "bore se koja će vest biti više čitana".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR