Vesti

0

Nema potvrde zaraze na severu Kosova, uzorci se šalju u Beograd

Autor: KP

Izvor: Beta

Nema potvrde zaraze na severu Kosova, uzorci se šalju u Beograd

Izvor: Foto: prtscr youtube

Zbog simptoma sličnih bolesti koju taj virus izaziva, Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici danas su se javila četiri pacijenta čiji će uzorci biti poslati u Beograd, Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

Epidemiolog Aleksandar Antonijević iz Instituta za javno zdravlje je novinarima rekao da se rezultati očekuju u subotu.

Dodao je da su dve od te četiri osobe čiji su uzorci poslati, smeštene na Infektivnom odeljenju u Kosovskoj Mitrovici.

Na severu Kosova se delimično poštuju dvojake mere tokom pandemije: s jedne strane, na snazi je celodnevna zabrana kretanja starijih od 65 godina, a svih ostalih od 17.00 do 05.00 sati - kako je propisala Vlada Srbije, a s druge strane, iz prištinskih institucija stižu upozorenja da će biti kašnjeni oni koji prekrše odluku Vlade Kosova i budu napolju od 10.00 do 16.00 i od 20.00 do 06.00 časova.

Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, pozvao je građane da poštuju upozorenja lekara, da budu izolovani, da nose zaštitne maske i rukavice, da ne budu u grupama.

Najavio je da će biti postavljen improvizovani lokal koji će omogućiti Domu zdravlja da se pripremi za masovno testiranje na koronavirus.

Tgovine su dobro snabdevene, u apotekama ima lekova, ali nedostaju maske, rukavice i sredstva za dezinfekciju.

U gradu je u toku je dezinfekcija ulaza zgrada, ulica i ustanova.

Osobama čije su penzije manje od 15.000 dinara, danas je uručena pomoć u namirnicama koju je pripremio Privremeni organ Opštine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR