Vesti

1

Kvalitet vazduha po gradskoj aplikaciji zagađen, po AirVisualu nezdrav

Autor: SA

Izvor: N1

Kvalitet vazduha po gradskoj aplikaciji zagađen, po AirVisualu nezdrav

Izvor: Foto: Beta/Ana Slović

AirVisual je, prema podacima o kvalitetu vazduha od 11 časova, Beograd svrstao na peto mesto najzagađenijih gradova na planeti. Prema preporukama sa sajta AirVisual, Beograđani bi trebalo da drže prozore svojih domova zatvorenim, i da izbegavaju spoljašnje aktivnosti.

I prema poslednjim podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, vazduh u glavnom gradu je zagađen. Nakon što je u periodu od 7 do 10 časova kvalitet  vazduha ocenjen kao prihvaljtiv, u 11 sati čak i odličan, podaci u podne govore da je vazduh u Beogradu zagađen.

Na aplikaciji "Beoeko" se navodi da se, kada je vazduh zagađen, zdravstvene tegobe mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod osetljivih grupa mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba.

Osetljivim grupama se preporučuje da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Ostalima se savetuje da skrate dužinu i smanje intenzitet napornih aktivnosti, kao i da prave češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.

Podsetimo, Ministаrstvо zdrаvljа i Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје "Dr Milan Jovanović Batut" apelovali su da zbog stepena zagađenja vazduha u Srbiji nе treba pаničiti i ukazali su na znаčај primеnе mеrа zаštitе u uslоvimа аеrоzаgаđеnjа.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

ivica

ja nista njima ne verujem sto pricaju. bolje da se ugledamo na ruse i da i mi nabavimo ruski preciscivac za vazduh a ne ovako da se trujemo