Vesti

0

Konačni rezultati - Samoopredeljenje prvo sa 26,16 odsto glasova

Autor: SA

Izvor: Beta

Konačni rezultati - Samoopredeljenje prvo sa 26,16 odsto glasova

Izvor: Foto: Beta/Saša Đorđević

 


Predsednica Centralne izborne komisije (CIK) Kosova Valjdete Daka je rekla da će se nakon zakonom predviđenih procedura CIK potvrditi rezuzltate izbora.

Na drugom mestu je Demokratski savez Kosova sa 24,46 odsto, na trećem je Demokratska partija Kosova sa 21,2 odsto a na četvrtom je koalicija Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemorkatske partije sa 11,5 procenata.

Srpska lista je osvojila 6,7 odsto, a van parlamenta je ostala koalicija Socijaldemokratska inicijativa, Alijansa novo Kosovo i Partija pravde koja je osvojila 4,98 odsto.

Samoopredeljenje će u novom sastavu parlamenta imati 32 poslanika, DSK 29 poslanika, DPK 25 poslanika, ABK-SDPK 14 poslanika, Srpska lista 10 poslanika i manjinske nesrpske zajednice će imati 10 mesta.

Nakon objavljivanja konačnih rezultata politički subjekti i kandidati za poslanike imaju rok od 24 sata da podnesu žalbe Izbornom panelu za žalbe i predstavke, koji je obavezan da u roku od 72 sata odluči o žalbama.

Nezadovoljna strana ima pravo da posle 24 sata podnese žalbu Vrhovnom sudu Kosova koji takođe u roku od 72 sata treba da odluči o žalbi.

Poslednja instanca za žalbe je Ustavni sud Kosova.

 

Srpska lista šesta na izborima, najviše glasova Jasmini Dedić

Po konačnim rezultatima prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu, najviše glasova među kandidatima Srpske liste dobila je Jasmina Dedić, 19.703.

Na drugom mestu je Miloš Perović, na trećem mestu Verica Ćeranić, a četvrti je Igor Simić.

Peti poslanik po broju osvojenih glasova je Zoran Mojsilović, dok je šesti Ivan Teodosijević.

Slede Miljana Nikolić, Branislav Nikolić, Ljubinko Karadžić, a na poslednjem mestu od deset poslanika Srpske liste je Slavko Simić.

Srpska lista je šesta po broju glasova na izborima, odnosno 6,7 odsto ukupnog broja glasova, a osvojila je svih deset mesta garantovanih za srpsku zajednicu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR