Vesti

1

Poverenik pita PIO: Da li su predsedniku dostavljeni podaci o penzionerima?

Autor: SA

Izvor: Beta

Poverenik pita PIO: Da li su predsedniku dostavljeni podaci o penzionerima?

Izvor: Foto: Novi magazin / Ivan Šepić

Kako se navodi u saopštenju, Povereniku se obratilo više građana koji navode da su korisnici penzija, a kojima je u proteklih nekoliko dana poštom pristiglo pismo adresirano na njih, iz čije sadržine se zaključuje da je upućeno korisniku penzije, potpisano od predsednika Srbije, sa oznakom SNS.

Pojedini od tih ljudi su naveli da su pisma adresirana na njihovu maloletnu decu, kao korisnike porodične penzije.

Poverenik je zatražio od PIO fonda da se u roku od pet dana izjasni da li je učinio dostupnim SNS-u, predsedniku Srbije ili trećem licu podatke o imenima, prezimenima i adresama korisnika penzija u Srbiji i da se, ukoliko je odgovor potvrdan, izjasne koji je pravni osnov i svrha činjenja dostupnim ovih podataka.

"Odgovarajuće izjašnjenje Poverenik je u istom roku zatražio i od Generalnog sekretarijata predsednika Republike i od Srpske napredne stranke. Po okončanju postupka nadzora Poverenik će, kao i obično, o rezultatima i u skladu s njima preduzetim merama, obavestiti javnost", navodi se u saopštenju.

 

Nije bilo uplata novinskim agencijama Fonet i Beta

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić saopštio je danas da u proteklih godinu dana nije obavio nijednu uplatu po bilo kom osnovu i na bilo koji račun privatnim novinskim agencijama FoNet i Beta iz Beograda.

Poverenik je to naveo u odgovoru na pitanje zvanično ugašene državne novinske agencije Tanjug koja je želela da zna koliko su novčanih uplata Poverenik, ili bilo koja njegova služba, imali na račun agencija FoNet i Beta.

"S tim u vezi, generalno pozdravljajući i podržavajući Vaše, i svako interesovanje za informacije o korišćenju javnih sredstava, od strane bilo kog korisnika, obaveštavamo Vas da Poverenik u označenom periodu (01.11.2017. do 01.11.2018. godine) nije izvršio ni jednu uplatu, po bilo kom osnovu, na bilo koji račun, pravnim licima FoNetu - novinsko izdavačkom društvu i Novinskoj agenciji Beta Press, doo Beograd (Stari grad)", naveo je Poverenik.

Državna Novinska agencija Tanjug zvanično je prestala da postoji 5. novembra 2015. godine, kada je u Službenom glasniku objavljena odluka Vlade Srbije o gašenju, nakon neuspešne privatizacije. Agencija i dalje emituje vesti. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Natalija

Bilo tacno ili ne,vec je previse "ogoljen"privatni zivot i informacije koje su licne i intimne prirode.Jednim pritiskom na "dugme",svaki pijedinac je na dlanu!Ako jos ima "radoznalih "zaposlenih i "radio Mileva",onda informacije stanovnistva nikako nisu zasticene!Cesto se osecate kao da ste i bez vesa,a kod nas jos nema visoke svesti o cutanju o onome sto radis,a onda su moguce razne vrste zloupotreba!