Vesti

0

Đorđević na Regionalnoj konferenciji za rukovodioce agencije za mirno rešavanje radnih sporova

Autor: AP

Izvor: Beta

Đorđević na Regionalnoj konferenciji za rukovodioce agencije za mirno rešavanje radnih sporova

Izvor: Foto:Ivan Šepić

Kako se u saopštenju ministarstva navodi, Đorđević je rekao da je Ministarstvo u prethodnom periodu imalo veoma intenzivnu normativnu aktivnost sa željom da unapredi rad Agencije i proširi njene nadležnosti.

"Nedavno je u Skupštini usvojen set zakona, a među njima su usvojene i izmene i dopune Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova kojima se znatno proširila nadležnost Agencije i osnažio institut mirnog rešavanja radnih sporova", rekao je ministar i dodao da će se i sledećom izmenom i dopunom Zakona o radu, 2020. godine, dodatno unaprediti njen rad.

Prema rečima ministra, osnovni zadatak Agencije jeste preuzimanje odgovornosti za obezbeđivanje efikasnog, dostupnog i besplatnog pristupa pravdi zaposlenima kroz mehanizme koji su joj na raspolaganju.

"Vlada Srbije i Ministarstvo žele da podstaknu zaposlene da budu mnogo aktivniji i da otvoreno govore o problemima sa kojima se suočavaju prilikom zapošljavanja ili na radnom mestu, kao i da povećaju odgovornost i svest poslodavaca o poštovanju prava zaposlenih", istakao je ministar.

Đorđević je naglasio značaj tripatitnog socijalnog dijaloga između Vlade, poslodavaca i sindikata u interesu svih socijalnih partnera.

"Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova ima vodeću ulogu u procesu harmonizacije odnosa na relaciji zaposleni – poslodavac – država, kao jedina specijalizovana institucija za radno-pravne sporove", izjavio je ministar Đorđević i dodao da kao takva ima punu podršku Ministarstva i predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR