Vesti

1

Zaštitnik: Nepotrebno jačanje ovlašćenja komunalne policije

Autor: IG

Izvor: Beta

Zaštitnik: Nepotrebno jačanje ovlašćenja komunalne policije

Izvor: Foto: Medija centar

"Takve izmene nisu neophodne za delotvorno održavanje komunalnog reda", naveo je Janković u mišljenju o izmenama zakona koje je uputio Skupštini Srbije, objavljeno je na sajtu zaštitnika.

Janković je dodao da iskustva u radu komunalne policije upućuju na "potrebu za restriktivnijim, a ne širim pristupom ovlašćenjima".

Zaštitnik je ocenio da je predlogom izmena bez valjanog razloga snižen kriterijum za zasnivanje radnog odnosa u komunalnoj policiji, kao i da je ukinuto i ograničenje broja komunalnih policajaca u zavisnosti od broja stanovnika opštine, odnosno grada.

Vlada Srbije uputila je krajem januara u skupštinsku proceduru predlog izmena Zakona o komunalnoj policiji, koji predviđa povećanje broja komunalnih policajaca i njihovih ovlašćenja, uvodi mogućnost legitimisanja prekršilaca, ali ih i njihovo privođenje prekršajnom sudu.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Da si bolje učio istoriju...

"Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas da se predlogom izmena Zakona o komunalnoj policiji neproporcionalno i nepotrebno jačaju ovlašćenja komunalnih policajaca da ograničavaju slobode i prava građana..." ... - E, moj Jankoviću, da si bolje čitao istoriju (i u srednjoj školi, a kamoli na univerzitetu), znao bi da je u SRPSKOJ DRŽAVI XIX i XX veka, koja se od - Miloševića naovamo - vaskrsava POLICIJA UVEK BILA NAJVIŠA VLAST U DRŽAVI!