Vesti

0

Tužilaštvo tvrdi da je Diković čist

Autor: MP

Izvor: Tanjug/Novi magazin

Tužilaštvo tvrdi da je Diković čist

"Tužilaštvo je izvršilo proveru navoda Fonda za humanitarno pravo uvidom u sve predmete ratnih zločina koji je Fond naveo u 'dosijeu Dikovića' i utvrdilo da ne postoji bilo kakav osnov za sumnju za krivičnu odgovornost načelnika Generalštaba VS za ratne zločine", saopštilo je Tužilaštvo.

FHP tvrdi da dokazi izvedeni u Hagu na suđenjima protiv nekoliko bivših državnih i vojnih funkcionera Srbije, preživele žrtve iz Drenice na Kosovu i još neka dokumenta Tribunala ukazuju na brojne teške i masovne ratne zločine, koji su počinjeni u zoni odgovornosti Dikovića.

Odbacujući tvrdnje Fonda, Tužilaštvo je navelo da je postupalo i po krivičnoj prijavi FHP od 3. marta 2009. godine protiv sedam osoba osumnjičenih za događaje na pomenutom području i da na toj krivičnoj prijavi nema imena Dikovića.

Tokom pretkrivičnog postupka do sada je saslušano 120 svedoka, među kojima deset kosovskih Albanaca.

"U njihovim izjavama general Diković se pominje samo kao čovek koji je spasio živote tri romska deteta u ratnim događajima koji su se odigrali u Pustom Selu", piše u saopštenju tužilaštva.

Tužilaštvo je navelo da je prve istrage događaja ratnih zločina 1998. i 1999. godine na lokacijama koje pominje Fond sprovela je upravo Vojska Jugoslavije.

Da je postojala sumnja da je general Diković odgovoran za ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine, Haški tribunal bi protiv njega već pokrenuo postupak u skladu sa svojim nadležnostima i praksom, istaklo je Tužilaštvo za ratne zločine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR