Svet

0

Policija u Hrvatskoj pratila državnog tužioca, urednike i novinare

Autor: DjO

Izvor: Tanjug

Policija u Hrvatskoj pratila državnog tužioca, urednike i novinare

Potpisom na naloge za tu akciju Grbić je, ukazuje list, napravio nešto što se nikada nije dogodilo u modernoj Hrvatskoj - naredio je tajno praćenje državnog tužioca.

Bajića i novinare policija je nadzirala direktnim praćenjem, listinzima telefonskih kontakata, a formalni razlog za praćenje Grbiće je našao u "curenju podataka tokom istrage nad HDZ-om u slučaju Fimi medija".

Prema informacijama "Novog lista", pod nadzorom su, pored Bajića, bile i novinarke "Večernjeg lista" Marina Borovac, Ivana Jakelić, Marijana Zrinjski, Ivanka Toma i Josip Bohutinski, a iz "Jutarnjeg lista" praćeni su glavni urednik Mladen Pleše i novinari Dušan Miljus i Vanja Nezirović.

Nadzor nad državnim tužiocem bio je kontinuran, iako je pozanatao da takve aktivnosti namaju uporište u zakonima.

Zajedničko svim praćenim novinarima i urednicima bilo je to da prate aferu Fimi medija u svojim redakcijama, a u Ministarstvu unutrašnjih poslova krajem 2011. godine odrzan je i radni sastanak na kojem se raspravljalo o mogućnosti hapšenja nekih od novinara koji su bili pod merama nadzora.

Tadašnji ministar policije Tomislav Karamarko, koliko je poznato "Novom listu", nije prisustvovao sastanku što je na kraju, možda, bilo i presudno da se odustane od hapšenja novinara.

Profesionalci iz policijskog sastava smatrali su da ne postoje dovoljne indicije za ikakva hapšenja novinara i ukazali da bi bi time izvrgnuli policiju velikim kritikama kako u državi, tako i od strane Evropske unije, pa je taj "glas razuma" na kraju spasio novinare i urednike privođenja.

Jedan od "praćenih", glavni urednik "Jutarnjeg lista" Mladen Pleše, izjavio je da "nije iznenađen" vešću da su bili praćeni, s obzirom, kako je ocenio, "da je reč o politizovanoj HDZ-ovskoj policiji koja je istog mentalnog sklopa kao i policija i tajne službe u vreme Franje Tuđmana i njegovog savetnika Ivića Pašalića".

"Najopasnije je to što su pratili državnog tužioca i time pokazali da su u stanju zloupotrebiti zakonska i ustavna ovlašćenja. Činjenica je da su neke informacije do kojih su došli tajnim praćenjem kasnije frizirali, prepravljali i koristili za političke obračune. Novinari ''Jutarnjeg'' profesionalno su radili svoj posao, nisu kršili zakone, zato nije bilo nikakvog opravdanja da ih prate i prisluškuju", tvrdi Pleše.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR