Svet

0

Hiljade demonstrirale na Tajvanu protiv uvoza svinjskog mesa iz SAD

Autor: IG

Izvor: Beta

Hiljade demonstrirale na Tajvanu protiv uvoza svinjskog mesa iz SAD

Izvor: Foto: AP/Chiang Ying-ying


Vlada predsednika Caj Ing-Vena u avgustu je odlučila da ukine dugogodišnju zabranu uvoza svinjskog i goveđeg mesa iz SAD, što se smatra jednim od prvih koraka ka mogućim pregovorima o trgovinskom sporazumu Tajvana i SAD, navodi Asošiejted pres.

Odluka vlasti, koja treba da stupi na snagu u januaru, naišla je na žestoko protivljenje i opozicione stranke Kuomintang i građana.

Novom politikom dozvoljava se uvoz svinjskog mesa sa prihvatljivim ostacima raktopamina, hormona rasta koji se dodaje u stočnu hranu radi formiranja mišića, najčešće svinja. Rektopamin je zabranila Evropska unija, ali je dozvoljen u SAD.

Jedan od demonstranata, 54-godišnji inženjer Kelvin Čen rekao je da "misli da mnogi koji ovih dana posluju nisu etični".

"Ako mešaju američku sa tajvanskom svinjetinom i onda to prodaju nama običnim kupcima, mi kao pojedinci nemamo načina da znamo koji je izvor mesa", kazao je Čen.

Radnica u fabrici, 37-godišnja Džeki Cui, navela je da se nada da vlada "može da vidi da se građani protive odluci".

"Imam dete i kada jedemo hranu sa rektopaminom, to nije dobro za naš organizam", rekla je Cui.

Tajvan je demokratsko, samoupravno ostrvo za koje Peking tvrdi da je sastavni deo Kine, iako nikada nije bilo pod kontrolom kineske komunističke vlade.

Iako Tajvan nema diplomatske veze sa SAD, Vašington mu pruža vojnu i drugu podršku kojoj se Kina protivi i smatra je mešanjem u svoja unutrašnja pitanja. Odnos prema Tajvanu jedan je od najvećih sporova Pekinga i Vašingtona.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR