Svet

0

Odluka o lideru CDU u januaru

Autor: KP

Izvor: Beta

Odluka o lideru CDU u januaru

Izvor: Foto: Beta, AP / Stefanie Loos

CDU se nalazi u previranju otkako je Anegret Kramp-Karenbauer, trenutna šefica partije koja je 2018. na toj poziciji nasledila Merkel, u februaru najavila da se neće kandidovati za mesto kancelara i da će odstupiti sa čela stranke.

Planirana izborna konvencija u aprilu je otkazana zbog pandemije korona virusa, dok je redovna konvencija najavljena za početak decembra, otkazana iz istog razloga.

To otkazivanje je izbacilo na površinu neslaganje kandidata. Merkel je još ranije isključila mogućnost da se kandiduje za peti kancelarski mandat, a novi šef partije bi imao mogućnost da predvodi CDU na parlamentarnim izborima, iako se to ne događa po automatizmu.

Vodeći kandidati za šefa CDU su konzervativac i nekadašnji šef poslaničke grupe CDU Fridrih Merc (64), predsednik vlade savezne države Severna Rajna - Vestfalija Armin Lašet (59) i predsedavajući spoljnopolitičkog komiteta Bundestaga Norbert Retgen (55).

Lašet se zalagao za odlaganje decembarske konvencije, dok je Merc, koji je prema istraživanjima favorit među članstvom CDU, želeo da se glasanje održi. On je optužio "delove partijskog establišmenta" da ga sabotiraju.

Tako otvoreno neslaganje je nešto na šta obično disciplinovana CDU nije navikla, i uzbunilo je mnoge viđenije članove. Kramp-Karenbauer je u današnjem izdanju Špigela pozvala kandidate da "ne vode diskusije koje nanose štetu čitavoj stranci".

Generalni sekretar CDU Paul Cimjak je na Tviteru napisao da su se kandidati dogovorili da se konvencija održi sredinom januara, uz prisustvo delegata ako bude moguće a u suprotnom onlajn glasanjem.

Cimjak je taj dogovor nazvao "snažnim znakom jedinstva".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR