Svet

0

Zvaničnici EU spremni da pomognu Turskoj i Grčkoj posle zemljotresa

Autor: KP

Izvor: Beta

Zvaničnici EU spremni da pomognu Turskoj i Grčkoj posle zemljotresa

Izvor: Foto: Pixabay.com

"Moje misli su sa Grčkom i Turskom. Pratimo situaciju i spremni smo da pomognemo na svaki mogući način", napisala je na Tviteru predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Slične poruke su napisali i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednik Evropskog paralmenta David Sasoli.

Evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčić takođe je ukazao da EU pažljivo prati situaciju na terenu posle jakog zemljotresa u Egejskom moru kod Grčke i Turske.

On je napisao da je Centar EU za koordinaciju odgovora u hitnim situacijama u bliskom kontaktu sa vlastima za civilnu zaštitu i da je EU spremna da pomogne.

U jakom zemljotresu, koji je jutros pogodio Egejsko more, između turske obale i grčkog ostrva Samos, poginule su najmanje četiri osobe, a 120 je povređeno, objavio je turski ministar zdravlja Fahretin Koča na Tviteru.

Evropsko-mediteranski seizmološki centar saopštio je da je zemljotres imao jačinu od 6,9, sa epicentrom 13 kilometara severoistočno od grčkog ostrva Samos. Američki geofizički institut i turski mediji javili su da je potres zabeležen na zapadu Turske bio magnitude sedam na Rihterovoj skali i da je izazvao rušenje više zgrada.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR