Svet

0

Francuska upozorila državljane da su suočeni s bezbednosnom pretnjom svuda

Autor: IG

Izvor: Beta

Francuska upozorila državljane da su suočeni s bezbednosnom pretnjom svuda

Izvor: Foto: AP/Thibault Camus

Poruka o uvođenju najvišeg stepena pripravnosti zbog napada poslata je sinoć svim francuskim državljanima u inostranstvu, bez obzira gde su "jer pretnja je svuda", rekao je Žan-Iv Le Drian posle Saveta odbrane.

"Brzo prelazimo od virtuelne mržnje na stvarno nasilje i odlučili smo da preduzmemo sve mere da osiguramo bezbednost naših interesa, i naših državljana", rekao je ministar.

On je rekao da su data uputstva ambasadorima da pojačaju obezbeđenje oko francuskih predstavništava u svetu, ambasada, konzulata ali i francuske Alijanse i školskih ustanova.

Nekoliko nedelja posle ubistva nastavnika Samuela Patija, kome je osamnastogodišnjak čečenskog porekla odrubio glavu zato što je prikazao karikature proroka Muhameda na času o slobodi izražavanja, Le Drian je ukazao da posebna pripravnost treba da bude uvedena oko škola.

Naveo je da je doneta odluka da se dozvoli otvaranje školskih ustanova u inostranstvu tek kada bude povećano obezbeđenje. On je rekao da su mere donete u saradnji sa lokalnim vlastima.

Antifrancuske demonstracije i pozivi na bojkot francuskih proizvoda pojačale su se od prošlog vikenda u muslimanskom svetu da osude podršku koju je predsednik Emanuel Makron dao za slobodu pravljenja karikatura.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR