Svet

0

Rekordan rast privrede evrozone u trećem kvartalu od 12,7 odsto, ali strahuje se za zimu

Autor: IG

Izvor: Beta

Rekordan rast privrede evrozone u trećem kvartalu od 12,7 odsto, ali strahuje se za zimu

Izvor: Foto: AP/Hannibal Hanschke


Evropski privredni rast, kako pokazuju danas objavljeni podaci Eurostata, najveći je rast od kada je počelo vođenje statistika 1995. godine.

Usledio je posle rekordnog pada privredne aktivnosti od 11,8 odsto u drugom kvartalu u 19 zemalja EU koje čine evrozonu. Period od aprila do juna je bio kada su na snazi bile najstrože restrikcije aktivnosti i okupljanja za vreme prvog talasa pandemije, prenosi AP.

Za celu EU, privredni oporavak bio je nešto manji u trećem kvartalu i iznosio je 12,1 odsto posle takođe nešto manjeg pada u drugom tromesečju od 11,4 odsto, prenosi agencija Frans pres.

Oporavak evropske privrede u trećem kvartalu predvodi Francuska sa rastom od 18,2 odsto, sledi Španija sa 16,7 odsto i Italija sa 16,1 odsto. Ali te tri zemlje su bile najteže pogođene pandemijom Kovida-19 i istorijskom recesijom ovog proleća.

Nemačka, prva evropska privreda zabeležila je skok od "samo" 8,2 odsto u trećem kvartlu, ali njen BDP je i manje pao u kvartalu od aprila do juna, kada je zabeležen pad privredne aktivnosti od 9,8 odsto.

Rozi Koltorp, ekonomista u Oksford ekonomiks (Oxford Economics) rekla je da su ovi jaki podaci rasta dobra vest ali da će ponovno uvođenje strogih mera karantina u evropskom bloku verovatno gurnuti oporavak nazad, prenosi AP.

Šefica Evropske centralne banke Kristin Lagard rekla je juče da očekuje da će novembar biti "vrlo negativan" i da će verovatno četvrti kvartal beležiti manji rast privredne aktivnosti, ali da se za sada ne zna da li će otići u negativnu sferu.

Lagard je rekla da ECB radi na novom paketu mogućih podsticajnih mera o kojima će se reaspravljati na sastanku 10. decembra i da "ima malo sumnje" da će taj novi paket biti primenjen obzirom na pogoršanje stanja.

Stopa nezaposlenosti u 19 zemalja evrozone je stabilna na 8,3 odsto u septembru u odnosu na avgust. Porast nezaposlenosti je suzbijen vladinim porogramima podrške kojim se plaća većina plata zaposlenih ako su stavljeni na skraćeno radno vreme umesto otpuštanja.

Porast u kvartalu juli-septembar, i briga oko toga šta dolazi, odraz je i situacije u SAD gde je ponovno otvaranje privrede dovelo do jake privrede u trećem kvartalu, ali nije uklonilo strahovanja za zimske mesece.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR