Svet

0

Amerikanci rođeni u Jerusalimu mogu upisati Izrael kao mesto rođenja

Autor: AP

Izvor: Beta

Amerikanci rođeni u Jerusalimu mogu upisati Izrael kao mesto rođenja

Izvor: Foto: Pixabay

Dan ranije su SAD izmenile sporazume o naučnoj saradnji s Izraelom kako bi se odnosili i na institucije na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ove promene, objavljene uoči predsedničkih izbora u SAD, kako se čini, imaju za cilj da utiču na podršku evangelista i drugih pristalica Izraela u toj zemlji.

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa prekinula je decenijsku politiku priznavši Jerusalim kao glavni grad Izraela krajem 2017. i preselivši svoju ambasadu u taj grad naredne godine iz Tel Aviva, gde je većina misija drugih zemalja.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u ratu 1967. godine zajedno sa Zapadnom obalom.

Palestinci na tim teritorijama planiraju da osnuju nezavisnu državu.

Izrael međutim smatra ceo Jerusalim ujedinjenim i večnim izraelskim glavnim gradom dok Palestinci žele da njihova prestonica bude u istočnom Jerusalimu.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je saopštio da je nova politika koja se odnosi na pasoše u skladu s odlukom da se Jerusalim prizna kao izraelski glavni grad.

Tramp je preduzeo niz koraka bez presedana da podrži Izrael i izoluje Palestince.

On je u januaru predstavio plan za rešenje bliskoistočnog sukoba koji uveliko favorizije Izrael, a Palestinci su taj plan u potpunosti odbacili.

Međutim, Trampova administracija je uspela da poboljša veze Izraela i drugih arapskih zemalja, pa su nedavno Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahrein i Sudan pristali da normalizuju odnose sa jevrejskom državom.

To je čitav niz dostignuća u spoljnoj politici pred izbore u SAD.

Izrael  je prošle nedelje odustao od protivljenja prodaji unapređenog oružja Emiratima pošto je Pentagon pružio uveravanja da će očuvati izraelsku vojnu prednost u regionu.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je više puta ponovio da je sporazum o uspostavljanju veza s UAE zasnovan na principu mir za mir i  da ne uključuje dogovor o prodaji oružja.

Zvaničnici Emirata su sugerisali da postoji razumevanje o tome, a predsednik Tramp je rekao da SAD razmatraju njihov zahtev.

Ministar odbrane SAD Mark Esper posetio je danas Izrael i sastao se sa najvišim izraelskim zvaničnicima.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc, koji je bio u Vašingtonu prošle nedelje, rekao je da Izrael sada ima sredstva koja su potrebna da se suprotstavi destabilšućim snagama u regionu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR