Svet

0

Napadač u Nici je migrant iz Tunisa koji je u Francusku stigao iz Italije

Autor: SA/ AP

Izvor: Beta

Napadač u Nici je migrant iz Tunisa koji je u Francusku stigao iz Italije

Izvor: Foto: Beta/AP/Alexis Gilli

Mladi migrant se zove Brahim Ausaui, naveli su isti izvori i dodali da je na Lampeduzi krajem septembra bio u karantinu, posle čega je bio u obavezi da napusti italijansku teritoriju.

U Francusku je stigao početkom oktobra.

Migrant je uhapšen posle napada koji se dogodio jutros.

 

Tri osobe ubijene u napadu u Nici

Tri osobe su ubijene, a više je ranjeno u jutrošnjem napadu nožem u Nici, novi su podaci koje je saopštio neimenovani policijski izvor.

Dve osobe, muškarac i žena, ubijeni su u crkvi Notr Dam u Nici, a treća osoba koja je bila teško ranjena, podlegla je povredama u obližnjem baru gde se sklonila, precizirao je agenciji Frans pres isti izvor.

Taj izvor je rekao i da je policija uhapsila napadača.

Francusko antiterorističko tužilaštvo je otvorilo istragu zbog "ubistva i pokušaja ubistva u vezi sa terorističkim poduhvatom" i zbog "zločinačkog terorističkog udruživanja".

Napadač je ranjen u intervenciji policije i prebačen je u bolnicu, rekao je neimenovani policijski izvor.

Gradonačelnik Nice Kristijan Estrozi zatražio je da se "učini sve kako bi se uništio islamo-fašizam" i dodao da je napadač, "dok je bio u lisicama, izgovorio reči 'alah akbar' (bog je najveći)".

"Jedna žena je napadnuta na isti način kao i Samuel Pati", rekao je gradonačelnik Nice, mislivši na profesora kome je 16. oktobra u školi u regionu Pariza odrubljena glava.

Posle "napada u školi", kako je kazao, "islamo-fašističko varvarstvo je odlučilo da izvrši napad u crkvi".

Francuski predsednik Emanuel Makron je posetio kriznu jedinicu osnovanu u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a zatim je otputovao za Nicu.

Napad se dogodio jutros oko devet časova kod crkve Notr Dam u centru Nice, dodali su policijski izvori.

Veliki broj policajaca i vatrogasaca je na licu mesta. "Situacija je pod kontrolom, ne treba paničiti", rekli su policajci.

Nacionalna skupština čije je zasedanje u toku, odala je minutom ćutanja poštu žrtvama napada.

 

Osude napada u Nici i pozivi na jedinstvo

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli pozvao je danas Evropljane da se "ujedine protiv nasilja i protiv onih koji nastoje da podstiču i šire mržnju" nakon napada nožem u Nici u kojem su tri osobe ubijene.

"Duboko sam šokiran i potresen vestima o stravičnom napadu u Nici. Bol osećamo svi u Evropi", napisao je Sasoli na Tviteru.

Šef italijanske vlade Đuzepe Konte takođe je osudio "gnusan napad" u Nici, ali je u poruci na Tviteru istakao da taj napad "neće oslabiti zajednički front u odbrani vrednosti slobode i mira".

"Naša uverenja su jača od fanatizma, mržnje i terora. Zajedno smo sa porodicama žrtava i našom braćom Francuzima", napisao je Konte.

Biskupska konferencija Francuske takođe je osudila napad u Nici i istakla da se "hitno treba boriti protiv gangrene koju predstavlja terorizam, kao što hitno treba uspostaviti bratstvo u zemlji".

Osuđujući jutrošnji napad, Vatikan je poručio da "terorizam i nasilje nikada ne mogu biti prihvaćeni".

Britanski premijer Boris Džonson je na Tviteru napisao da je "šokiran" "varvarskim napadom", kao i nemačka kancelarka Angela Merkel koja je "duboko potresena surovim ubistvima u crkvi u Nici".

Ostavljajući po strani aktuelne tenzije sa Francuskom, Turska je takođe osudila "divljački" napad u Nici. "Oštro osuđujemo napad koji je danas izvršen u crkvi Notr Dam u Nici (...) i izražavamo saučešće porodicama žrtava", saopštilo je tursko ministarstvo spoljnih poslova.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR