Svet

0

U Alžiru kraj kampanje pred referendum o reviziji Ustava

Autor: KP

Izvor: Beta

U Alžiru kraj kampanje pred referendum o reviziji Ustava

Izvor: Foto: Beta, AP / Fateh Guidoum

Oko 25 miliona birača pozvano je da u nedelju glasa o reviziji Ustava kojim treba da bude osnovana "Nova Republika" i da odgovori na zahteve protestnog pokreta Hirak.

Reformu je predložio predsednik Alžira Abdelmadžid Tebun (Abdelmađid Tebboune), kojem je to bilo izborno obećanje. On je reformu opisao kao "kamen temeljac Novog Alžira".

Tokom tri nedelje predizborna kampanja se odvijala gotovo samo u jednom pravcu jer su samo pristalice ustavne promene mogle da se izraze u zvaničnim medijima.

Poslednjih dana vlada na čelu sa premijerom Abdelazizom Džeradom potrudila se da organizuje mitinge i druge sastanke sa civilnim društvom.

Mirna pobuna protestnog pokreta Hirak pokrenuta je u februaru 2019. godine. Alžirci zahtevaju duboke promene sistema koji postoji od 1962. godine. Pokret je uspeo da navede tadašnjeg predsednika Abdelaziza Butefliku (Bouteflika) na povlačenje ali su protesti nastavljeni.

Datum za održavanje referenduma je 1. novembar kada je 1954. godine počeo rat za nezavisnost Alžira protiv francuske kolonijalne sile.

Zvanični slogan kampanje je "Novembar 1954: Oslobođenje, Novembar 2020: Promena".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR