Svet

0

Pompeo u poseti Šri Lanki i Maldivima: Kina je predator, SAD dolaze kao prijatelj

Autor: SA

Izvor: Beta

Pompeo u poseti Šri Lanki i Maldivima: Kina je predator, SAD dolaze kao prijatelj

Izvor: Foto: Beta/AP/Eranga Jayawardena, Pool

Pompeo je upozorio zemlje da se čuvaju od potencijalnih predatorskih pozajmica i ulaganja Kine.

Ministar obrane Mark Esper i Pomepo počeli su azijsku turneju nedelju dana pre američkih predsedničkih izbora, a Kina je važna tema predsedničke kampanje i Trampa i njegovog demokratskog protivkandiata Džo Bajdena. Pompeo je ministru spoljnih poslova Šri Lanke rekao da bi ta zemlja mogla da bude "svetionik slobode i demokratije u regionu sve dok zadrži svoj puni suverenitet".

"To je suprotno onome onome što Kina traži", rekao je Pompeo.

"Kineska komunistička partija je predator. Sjedinjene Države dolaze na drugačiji način. Dolazimo kao prijatelj i partner", poručio je Pompeo.

Ministar spoljnih poslova Šri Lanke je rekao da je njegova zemlja spremna da sarađuje sa svim prijateljskim zemljama.

"Šri Lanka je neutralna, nesvrstana zemlja posvećena miru", rekao je. "Nadamo se da ćemo nastaviti sa dobrim odnosima sa SAD i drugim državama".

Ranije ovog meseca, Peking je najavio da će Šri Lanki obezbediti bespovratnu pomoć od 90 miliona dolara za pomoć ruralnom razvoju, nakon što je predsednik Gotabaja Radžapaksa tražio pomoć tokom posete kineske delegacije kako bi demantovao da su megaprojekti finansirani iz Kine "zamke duga".

Slično tome, Maldivi, mala država u Indijskom okeanu poznata po luksuznim turističkim odmaralištima, suočava se sa velikim dugom od preko milijardu dolara za kineske infrastrukturne projekte, što brine i predsednika Ibrahim Mohamed Soliha.

Kina smatra da su Šri Lanka i Maldivi kritične karike u njenoj inicijativi za izgradnju infrastrukture „Pojas i put", a tokom protekle decenije obezbedila je milijarde dolara kredita za projekte. Projekti uključuju luku, aerodrom, lučki grad, autoputeve i elektrane na Šri Lanki i puteve i mostove na Maldivima.

Kritičari poput SAD kažu da projekti koje finansira Kina nisu finansijski održivi i da će se Šri Lanka i Maldivi suočiti sa poteškoćama u otplati kredita.

Pompeo je u Šri Lanku stigao iz Indije u sklopu šestodnevne turneje po azijskim zemljama zajedno sa ministrom odbrane Markom Esperom, u misiji jačanja veza i suzbijanja sve snažnijeg uticaja Kine u indo-pacifičkom regonu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR