Svet

0

Ankara najavljuje mere zbog karikature Erdogana u Šarli ebdou

Autor: SA

Izvor: Beta

Ankara najavljuje mere zbog karikature Erdogana u Šarli ebdou

Izvor: Foto: Beta/AP/Turkish Presidency


"Biće preduzete neophodne pravne i diplomatske akcije" zbog karikature, navodi se u saopštenju turskog predsedništva, usred rastućih tenzija između Ankare i Pariza.

Nakon ovog saopštenja, tužilaštvo je najavilo otvaranje istrage protiv uprave Šarli ebdoa.

Francuski list je sinoć objavio na društvenim mrežama naslovnu stranicu poslednjeg broja na kojoj je karikatura Erdogana u donjem vešu, sa pivom u ruci, kako zadiže haljinu ženi sa hidžabom i komentariše: "Uh! Prorok!".

Ovo je razbesnelo Ankaru, a tursko predsedništvo je danas oštro osudilo tu karikaturu koja odražava, kako je navedeno, "neprijateljstvo prema Turcima i islamu".

Nove tenzije su došle u jeku diplomatske krize između Turske i Francuske, dve članice NATO.

Makron je prošle nedelje na komemoraciji ubijenom nastavniku istorije i geografije Samuelu Patiju (Paty) rekao da će Francuska "nastaviti da brani karikature". Mladi islamista je ubio Patija jer je na času o slobodi izražavanja pokazao đacima karikature muslimanskog proroka Muhameda.

Makronova izjava izazvala je burne reakcije u muslimanskom svetu, na čelu sa Turskom čiji je predsednik izrazio sumnju u "mentalno zdravlje" francuskog predsednika i pozvao na bojkot francuskih proizvoda.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR