Svet

0

Hiljade u Bangladešu protestovale protiv francuskih karikatura

Autor: SA

Izvor: Beta

Hiljade u Bangladešu protestovale protiv francuskih karikatura

Izvor: Foto: Beta/AP/Mahmud Hossain


Demonstranti konzervativne grupe Isalmi Andolon Bangladeš, koja podržava uvođenje islamskog zakona u toj većinski muslimanskoj zemlji, nosili su plakate sa natpisima "Svi muslimani sveta ujedinite se" i "Bojkot Francuske".

To je poslednjih dana bio najveći protest do sada protiv tih karikatura.

Neki su nosili slike francuskog predsednika Emanuela Makrona sa Iks nacrtanim preko njegovog lica, a jedan demonstrant je nosio sliku francuskog predsednika sa cipelama oko vrata kao znak uvrede.

Demonstranti u Daki su išli do džamije u centru grada. Grupa je krenula ka francuskoj ambasadi ali ih je policija zaustavila, i protest se završio bez nasilja.

Ta tema ponovo je izbila u centar pažnje poslednjih dana sa odrubljivanjem glave francuskog nastavnika blizu Pariza zato što je pokazao karikature proroka Muhameda na času o slobodi govora. Osamnaestogodišnjaka čečenskog porekla koji je izveo napad kasnije je ubila policija.

Ubijeni nastavnik Samuel Pati pozdravljen je u Francuskoj kao simbol francuskih čvrstih sekularnih ideala i nemešanja vere i javne sfere. Makron i članovi njegov vlade su obećali da će nastaviti da podržavaju takve karikature kao zaštićene pod slobodom izražavanja, navodi agencija AP.

Muslimanski političari, verski učenjaci i obični ljudi osudili su te karikature kao oblik govora mržnje i smatraju ih bogohulnim i uvredljivim za islam. Muslimani pozivaju na proteste i bojkotovanje francuskih proizvoda kao odgovor na stav Francuske prema karikaturama proroka Muhameda.

Zemlje širom Bliskog istoka ogorčene su prošlonedeljnim izjavama francuskog predsednika Emanuela Makrona u kojima je odbio da osudi objavljivanje ili prikazivanje karikatura proroka Muhameda.

Francuska smatra da verska satira spada u slobodu izražavanja, dok mnogi muslimani svaki napad na svog proroka smatraju teškim prekršajem.

Protesti protiv stava Francuske prema karikaturama proroka Muhameda održani su u Iraku, Turskoj i pojasu Gaze, a pakistanski parlament usvojio je rezoluciju kojom se osuđuje objavljivanje karikatura proroka.

Vođstvo Bangladeša nije kritikovalo Francusku kao što su uradili Turska, Pakistan i druge većinski muslimanske zemlje. U Bangladešu, zemlji od 160 miliona ljudi, uglavnom muslimana, na snazi je sekularni ustav.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR