Svet

0

Turska: Uhapšeno sedmoro osumnjičenih da su članovi ID

Autor: SA

Izvor: Beta

Turska: Uhapšeno sedmoro osumnjičenih da su članovi ID

Izvor: Foto: pixabay.com (ilustracija)


Osumnjičeni koji su privedeni u Ankari pripremali su napade za 29. oktobar, turski nacionalni praznik i 10. novembar datum komemoracije Mustafe Kemala Ataturka, osnivača turske republike, prenela je televizija NTV.

Dvoje uhapšenih učestvovali su u oružanim sukobima u Siriji, a jedan od njih je bio među "dželatima" Islamske države, prenosi NTV.

Kancelarija glavnog tužioca Ankare saopštila je da je uhapšeno sedam osumnjičenih pripadnika Islamske države u okviru dve odvojene istrage u glavnom gradu Turske. Nisu dati dodatni detalji ni državljanstvo uhapšenih osoba.

U godinama koje su usledile posle početka sukoba u Siriji 2011. Turska je bila jedno od glavnih tranzitnih mesta za ekstremiste koji su nastojali da odu do Sirije.

Od pada samoproglašenog "kalifata" Islamske države u martu 2019, godine veliki broj njih se vratio nazad i došao u Tursku.

Ankara koja je dugo optuživana da pušta ekstremiste da prođu sada redovno objavljuje hapšenja osumnjičenih pripadnika Islamske države koji se nađu na njenoj teritoriji.

Turska je 2015. i 2016. pogođena brojnim napadima pripisanim Islamskoj državi, a u poslednjem je poginulo 39 ljudi, uglavnom stranaca, u diskoteci u Istanbulu u novogodišnjoj noći 2017.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR