Svet

0

Opozicija u Tanzaniji: Policija ubila sedmoro ljudi

Autor: SA

Izvor: Beta

Opozicija u Tanzaniji: Policija ubila sedmoro ljudi

Izvor: Foto: pixabay.com

Partija ACT-Vazalendo (Alijansa za promenu i transparentnost - Patriote), saopštila je danas da je policija u Zanzibaru uhapsila opozicionog predsedničkog kandidata Malima Seifa Šarifa Hamada.

Šef policije Zanzibara Muhamed Hasan Hadži potvrdio je hapšenje agenciji Asošijeted pres, ali nije naveo više detalja.

Policija u gradu Pemba, međutim, nije komentarisala navod ACT Vazalendo da je policija pucala na građane sinoć uoči glasanja u regionu.

Stranka je prvo saopštila da su ubijene tri osobe, ali je zamenik sekretara stranke za ljudska prava, rekao za AP da je broj žrtava porastao na sedam i da je uhapšeno više od 100 ljudi.

Vojska je sinoć delila glasačke kutije na biračkim mestima za koje su okupljeni građani "oko biračkih mesta tvrdili da su u kutijama glasački listići koji su već unapred obeleženi", navodi se u saopštenju stranke. "Shodno tome, oni su nastojali da spreče prenošenje ovih glasačkih kutija na biračka mesta".

Policija je prvo reagovala suzavcem i pravim mecima, navodi se u saopštenju.

Predsednički kandidat ACT Vazalendo u Zanzibaru Malim Seif Šharif Hamad osudio je pucnjavu. On je uhapšen jutros na biračkom mestu dok je išao da glasa, saopštila je stranka.

Danas je u Zanzibaru bilo puno policije i vojske, a mnogi putevi su blokirani. Građani javljaju da je internet usporen i strahuju da će sutra biti potpuno prekinut.

Američki ambasador u Tanzaniji Donald Rajt izjavio je jutros da je uzmeniren izveštajima iz Zanzibara i sa drugih mesta o nasilju, ubistvima i hapšenjima.

"Nije kasno da sprečimo dodatno krvoproliće! Snage bezbednosti moraju da budu suzdržane", rekao je Rajt.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija takođe je pozvao sve političke lidere da se uzdrže od nasilja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR