Svet

0

Protesti i poziv na bojkot u muslimanskom svetu posle izjave Makrona

Autor: TKĐ

Izvor: Beta

Protesti i poziv na bojkot u muslimanskom svetu posle izjave Makrona

Izvor: Foto : Beta/AP/Emrah Gurel

Erdogan je danas tokom jednog televizijskog obraćanja rekao da je francuski predsednik "danonoćno opsednut" njime. "On (Makron) je slučaj i zaista treba da bude podvrgnut ispitivanjima (o mentalnom zdravlju)", rekao je predsednik Turske. 

Erdogan je nedavno ocenio kao provokaciju izjavu Makrona o "islamističkom separatizmu" i potrebi da Francuska "strukturira islam" pošto vlasti u Parizu pripremaju zakon o tom pitanju. Turski predsednik je potom u subotu tokom jednog televizijskog obraćanja osudio Makronov stav prema muslimanima. 

Francuska je kao reakciju na izjavu Erdogana u subotu, koja je ocenjena kao "neprihvatljiva", pozvala svog ambasadora u Ankari na konsultacije, a to se dešava prvi put od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje. 

Francuski predsednik je prošle nedelje na komemoraciji ubijenom nastavniku istorije i geografije Samuelu Patiju (Paty) rekao da će zemlja "nastaviti da brani karikature". Patija je ubio islamista jer je nastavnik na času o slobodi izražavanja đacima pokazao karikature muslimanskog proroka Muhameda.

Makronova izjava je izazvala salvu kritika u muslimanskom svetu. 

U Libiji je Makronova izjava ocenjena kao provokativna a na društvenim mrežama se pojavio poziv na protest u Tripoliju. U Libiji su u subotu održani manji protesti u nekoliko gradova. Demonstranti su nosili transparente "Sve sem proroka" ili "Prorok je crvena linija". 

Protest je u subotu održan ispred rezidencije francuskog ambasadora u Izraelu dok su pojasu Gaze demonstranti palili portrete Makrona. 

U Alžiru i Tunisu su neki političari pozvali na bojkot francuskih proizvoda. Održani su protesti i u nekim sirijskim mestima. 

Jordanske vlasti su sa svoje strane navele da "vređanje proroka ne predstavlja slobodu (izražavanja) već zločin koji podstiče nasilje". 

Šiitski pokret Hezbolah takođe je reagovao i osudio "namerno vređanje proroka". U Kuvajtu su vlasti tražile sastanak sa francuskom ambasadorkom An-Kler Ležandr (Anne-Claire Legendre). 

Reagovale su i pakistanske vlasti koje su optužile Makrona za "napad na islam". 

Francuske vlasti su posle ubistva nastavnika, 16. oktobra, obećale još jaču borbu protiv radikalnog islama.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR