Svet

0

Netanjahu potvrdio da Izrael pristaje na prodaju američkog oružja Emiratima

Autor: KP

Izvor: Beta

Netanjahu potvrdio da Izrael pristaje na prodaju američkog oružja Emiratima

Izvor: Foto: Beta, AP / Abir Sultan

Obraćajući se novinarima Netanjahu je rekao da je prodaja pomenuta posle potpisivanja diplomatskog pakta s UAE u Beloj kući 15. septembra.

"Tek posle potpisivanja sporazuma Amerikanci su nam rekli da Emirati, koji uvek traže F-35s, zahtevaju dozvolu od nas da se to praktično razmotri", rekao je Netanjahu.

On je rekao i da je Izrael poslao delegaciju u Vašington da razgovara u Pentagonu i dao svoj pristanak pošto je primio uveravanja da će SAD garantovati izraelsku vojnu prednost u regionu.

"Tek juče smo dali naš pristanak za taj sporazum", rekao je izraelski premijer.

Emirati će postati prva arapska zemlja i druga država na Bliskom istoku koja poseduje te ratne avione tipa stelt ako ih kupi.

Netanjahu je više puta tvrdio da uspostavljanje veza sa Emiratima znači "mir za mir" i da sporazumi o prodaji oružja nisu deo dogovora.

Međutim, zvaničnici Emirata su nagovestili da je postignuto razumevanje i o tome i predsednik SAD Donald Tramp je rekao da razmatraju zahtev Emirata o kupovini aviona.

Sporazum o normalizaciji odnosa s Emiratima Izrael i SAD su označili istorijskim.

Time je utrt put da i Bahrein, a potom i Sudan u petak, pristanu na normalizaciju odnosa sa jevrejskom državom.

Izraelci su pozdravili sporazum s Emiratima ali se pokazalo da se nagoveštaj prodaje aviona toj zemlji smatra kontroverznim.

Netanjahuovo poricanje bilo kakve veze sa sporazumom o oružju primljeno je sa sumnjom, pogotovo zbog optužbi da izraelski odbrambeni establišment nije bio uključen u pristanak na prodaju nemačkih podmornica Egiptu.

Netanjahuov koalicioni partner, ministar odbrane Beni Ganc, rekao je da nije znao za dogovor s Emiratima o oružju do poslednjeg trenutka.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR